Verbod koopzondagen: wel handhaving, maar niet ‘actief’

Binnenstad Tilburg genomineerd als beste van Nederland

Tijdens een extra ingelaste informatiebijeenkomst vanavond in het stadhuis, gaf wethouder Erik de Ridder tekst en uitleg over het besluit van de rechter om de wekelijkse koopzondag in Tilburg te verbieden. Het argument van de rechter is, dat Tilburg geen toeristische stad is. Voordat de raad besloot dat de winkels elke zondag open mochten, had Tilburg nog 18 koopzondagen, wat een legaal besluit was. Nu is er juridisch iets vreemds aan de hand. Als de rechter nou de hele nieuwe verordening van tafel had geveegd, dan was de oude verordening met 18 koopzondagen weer van kracht geweest. Echter, de rechter heeft alleen één artikel van tafel geveegd, en daardoor vallen we terug op de algemene Winkeltijdenwet, die zegt dat alle zondagen de winkels dicht moeten zijn, en niet op de oude verordening met 18 koopzondagen.

Verder blijkt er een verschil te bestaan tussen ‘handhaven’ en ‘actief handhaven’. Bij actief handhaven stuurt de gemeente controleurs op pad, die moeten gaan kijken of winkels inderdaad dicht blijven en die moeten optreden als winkeliers hun zaak toch opendoen. Handhaven betekent, dat de gemeente en controleur op pad moet sturen als er een verzoek om handhaving binnenkomt. Erik de Ridder: “Dat verzoek ligt er nu en dus gaan we handhaven. Ik heb de geluidsband terug geluisterd, ik heb niet gezegd dat we niet gingen handhaven en ook niet dat we gaan gedogen. Misschien onbewust, maar het zijn woorden die me in de mond zijn gelegd.”

Op dit moment is de Eerste Kamer nog bezig met een nieuwe, landelijk geldende Winkeltijdenwet. Wat die wet precies inhoudt en wanneer die ingaat is nog niet zeker, maar de verwachting is per 1 juli 2013. De behandeling van die wet door de Eerste Kamer is op 26 februari. Ondertussen zit Tilburg nog met de oude wet – geen koopzondagen – in de maag. De eerste gelegenheid voor de raad om een nieuw besluit te nemen over koopzondagen is bij de raadsvergadering van 18 maart. Het voordeel is, dat dan wellicht meer duidelijk zal zijn over de nieuwe Winkeltijdenwet uit Den Haag. Als de raad op 18 maart een nieuw besluit heeft genomen, zal er weer regulier gehandhaafd worden.

Tussen 18 maart en 1 juli, als je van die datum mag uitgaan, kan de raad beslissen om een ontheffing te verlenen en daarmee weer 12 koopzondagen mogelijk te maken. Deze 12 koopzondagen moeten dan wel gekoppeld zijn aan een evenement, dat in hetzelfde gebied plaatsvindt als waar de winkels open mogen. Wat in ieder geval niet gaat lukken, is opnieuw bepleiten dat Tilburg wel een toeristische stad is. Erik de Ridder: “Opnieuw een toeristisch regime bepleiten is trekken aan dood paard, alle argumenten daarvoor hebben we al gebruikt.”

Volgens de NOS hebben de Stichting tegen Verruiming Zondagopenstelling en 149 kleine winkeliers een ultimatum gesteld aan de gemeente. “Als de gemeente niet voor vrijdag 13.00 uur toezegt op te treden tegen winkeliers die op zondag open zijn, spannen ze een kort geding aan.” meldt de website van de NOS.

 

Geef een reactie