Een raadsvergadering in Tilburg werd zelden zo druk bezocht als op 21 september 2015, toen de verbouwing van Stadskantoor 1, met het winkelrondje en de nieuwe inrichting van het Stadhuisplein onderwerp van discussie was. De publieke tribune, waarop volgens voorschriften van de brandweer maar 50 mensen op mogen plaatsnemen, droeg deze avond ruim het dubbele aantal toeschouwers en ook de Burgerhal en de koffiekamer, waar een scherm en veel extra stoelen klaarstonden, zaten vol met inwoners van Tilburg die zelf getuigen wilden zijn van misschien wel één van de grootste beslissingen in jaren. Kosten van het plan: tussen de 75 en 90 miljoen euro.
Onder de toeschouwers, die met regelmaat van zich lieten horen, zaten met name veel mensen die tegen de plannen zijn. De 42 bomen die verdwijnen, de verbouwing van het Stadhuis zelf, welke een forse uitbreiding inhoudt, en de komst van een slordige 13.000 vierkante meter extra winkelruimte (inclusief Stadskantoor 3 – Primark) zijn hiervoor de belangrijkste redenen. Van de toeschouwers hadden maar liefst 53 zich opgegeven omdat zij graag alsnog hadden willen inspreken, maar dit werd hen niet toegestaan.
Deze tegenstanders zagen zichzelf met name vertegenwoordigd door oppositieleiders Hans Smolders (LST) en Frans van Aarle (Lokaal Tilburg), die met moties (wijzigingsvoorstellen) en felle discussies probeerden om nog iets aan de plannen van het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) en de coalitiepartijen CDA, D66, GroenLinks en SP, te veranderen.
Zo stelden zij voor om aan de oost-, zuid- en westzijde van het stad niet te bouwen, zodat de cultuurhistorische waarde van het gebouw en veel bomen gespaard kunnen blijven. Maar dit, volgend Joost Moller (VVD) ‘halfbakken plan’ kon geen waardering krijgen bij het College en de coalitie.
Vervolgens kwam LST met een ‘Motie van Wanhoop’, met een afgezwakte versie van het eerste tegenvoorstel. Hierbij zou de aanbouw aan de westzijde vervallen zodat de raadszaal dan op de huidige plek kan blijven, de stadswinkel kan blijven waar deze nu is, er dan meer ruimte is voor bevoorrading van winkels, die anders door de smalle Monumentenstraat zullen moeten en zodat er dan tenminste nog iets overblijft van het cultureel historische stadhuis. Voor dit plan zou 600 van de ruim 13.000 vierkante meter nieuwe winkelruimte moeten worden opgeofferd. Aan de westkant zou hierdoor ook plaats ontstaan voor een groen pleintje. Ook hier wilde het College en de coalitiepartijen niet aan.
De overige voorstellen van oppositiepartijen wachtten eenzelfde lot en daarover werden de lokale oppositiepartijen, LST, OPA, Lokaal Tilburg, Voor Tilburg en LNS, zo boos, dat zij besloten om al hun moties terug te trekken en ook hun steun voor moties van andere partijen in te trekken. Bij de stemming over deze moties besloten zij niet mee te doen en de raadszaal te verlaten. Behalve bij de twee laatste, en op het laatste moment ingediende voorstellen. De LST kwam met een ‘Motie van Wantrouwen’, tegen wethouder Erik de Ridder. Deze kreeg echter ook van de andere oppositiepartijen geen steun, omdat zij het te ver vonden gaan om de wethouder weg te sturen.
De motie van Lokaal Tilburg, om steun voor een raadgevend referendum, haalde eveneens geen meerderheid. Cécile van Berkel, CDA: “Een referendum is uitholling van de democratie. Wij hebben de taak, zijn ervoor gekozen en worden er dik voor betaald om beslissingen te nemen.” Deze opmerking leidde tot enige hilariteit onder de toehoorders, waarvan er inmiddels al veel teleurgesteld waren vertrokken, omdat juist een referendum een vorm is van directe democratie (meer uitleg van Wikipedia).
Echter, deze steun is voor een raadgevend referendum geheel niet nodig, omdat dit een burgerinitiatief is. Als er eerst 555 en vervolgens 8.423 handtekeningen worden opgehaald van Tilburgers die een referendum willen, zal deze gehouden worden. Het is dan echter wel nodig dat minstens 44% van de Tilburgse bevolking gaat stemmen, anders is het referendum ongeldig. Toch wil ook dat niet alles zeggen. Bij het laatste referendum, dat in 2009 werd gehouden tegen de komst van de ‘Mall’, een grootschalig winkelcentrum in Tilburg Noord, was de opkomst slechts 35%. Toch volgde raad destijds de uitslag wel op en kwam de Mall er niet. Verschil is wel dat in 2009 de raad het initiatief nam voor een referendum, nu ligt dus het initiatief bij de inwoners van de gemeente Tilburg.
Bij de hoofdelijke stemming zorgde Bea Mieris van PvdA nog voor een kleine verrassing, doordat zij als enige in de PvdA-fractie tegen het plan van het College stemde.