Verbouwing stadhuis – coalitie sluit de rijen – mogelijk referendum

2015-09-14_18-58-29_02 stadhuis raadszaal publiekDe vergadering van de commissie Vestigingsklimaat over de verbouwing van het stadhuis, stadskantoor 1, duurde maandagavond 14 september een dikke zes uur. Desondanks veranderde er niets aan het standpunt van het college en sloot de coalitie, CDA, D66, GroenLinks en SP de rijen, door geen haarbreed toe te geven aan de bezwaren en argumenten van oppositiepartijen en de goed gevulde publieke tribune. Er waren zoveel Tilburgers naar de raadszaal gekomen om te luisteren naar het debat, dat er een extra scherm was opgesteld in de koffiekamer van het stadhuis, omdat er te weinig plaats was in de zaal. Stadsgenoten die wel een plek op de tribune hadden weten te vinden, hadden spandoeken opgehangen en zwaaiden met boomtakken om hun bezwaren tegen de plannen kenbaar te maken.

Het compromis-voorstel van LST en Lokaal Tilburg, om alleen winkels te bouwen aan de noordkant van het stadhuis, langs de Stadhuisstraat, en niet aan de oost-, west- en zuidkant, kreeg geen kans. Ondanks de argumenten dat op deze wijze de ruimtelijke kwaliteit en de groene omgeving in het winkelrondje te behouden zijn en dat dit alternatief ook aansluit op de wens van het College om een winkelrondje met een ladderstructuur te bereiken.

20150828_Stadhuis Uitbreiding Willemsplein Raadhuis PlataanAlle argumenten en bezwaren van oppositiepartijen, insprekers en toehoorders ten spijt, gaven de coalitie-partijen geen duimbreed toe en werd er vastgehouden aan het plan van het College van B&W (Burgemeester en Wethouders). GroenLinks en SP verwezen hierbij graag naar het coalitie-akkoord van maart 2014, waarin zou zijn afgesproken dat het winkelrondje er moet komen. Echter, in dit coalitie-akkoord is hiervan niks terug te vinden.

Coalitie-akkoord: “Wij willen versterking van het verblijfsklimaat (er is iets te beleven) en versterking van de winkel-structuur (er is een gevarieerd aanbod) in de binnenstad. Dat betekent investeringen in programmering en een ruimtelijke ingreep rondom het stadskantoor. Dit doen we samen met de ondernemers en bewoners van de binnenstad. Daarbij hebben we ook aandacht voor de gevolgen van leegstand.”

Erik-de-Ridder-2015-06-01_16-33-35Wethouder Erik de Ridder, die het plan van het College moet verdedigen, legde uit dat de leegstand van winkels zal worden verminderd door 10.000 vierkante meter winkeloppervlakte toe te voegen, omdat daarmee het aanbod vergroot wordt en vervolgens de huurprijzen van winkelruimten omlaag moeten gaan, zodat volgens het College ook andere ondernemers een kans krijgen om zich in de Binnenstad te vestigen. “Vastgoed zal moeten worden afgewaardeerd en huren naar beneden worden bijgesteld zodat er nieuw ondernemerschap kan ontstaan.”

Ten slotte, terwijl het al 1 uur ’s nachts was geweest, kondigde Lokaal Tilburg, de nieuwe partij van Frans van Aarle, aan dat hij met een raadsvoorstel zal komen om een referendum te houden over de plannen, zodat de stad zich kan uitspreken. En hoewel SP en D66 doorgaans voorstander zijn van referenda, lijkt het er niet op dat hiervoor een meerderheid zal worden gevonden in de gemeenteraad. Een alternatief hiervoor is, dat Tilburgers zelf een raadgevend referendum aanvragen.

Om dit referendum voor elkaar te krijgen is het nodig dat in ieder geval 555 Tilburgers een handtekening zetten om dit referendum aan te vragen. Met het inzamelen van deze handtekeningen was Lokaal Tilburg reeds begonnen bij de lancering van de partij op dinsdag 8 september. Echter, deze inzameling moet opnieuw, omdat de handtekeningen moeten worden gezet op briefpapier van de gemeente Tilburg. Nadat de aanvraag is goedgekeurd, zijn er nog eens ruim 8.000 handtekeningen nodig, binnen zes weken, om het referendum werkelijk te kunnen houden.

Vervolg op: “Verbouwing Stadhuis – insprekers aan het woord – een nieuwe variant dient zich aan” – 7 september 2015

 

de gemeente wil meer bezoekers naar het centrum krijgen, dan moet het centrum aantrekkelijker gemaakt worden. maar dat kan de gemeente niet, kijk maar naar de aantrekkelijkheid van Pieter Vredeplein, Heuvelplein en
Koningsplein…. om het centrum aantrekkelijker te maken hebben ze nu bedacht om smalle winkelstraten te creëeren, alle bomen weg en glazen gebouwen te bouwen, waardoor zelfs het gemeentehuis door verkracht moet worden.
in een hete zomer zoals afgelopen zomer komt er helemaal niemand naar het centrum, men gaat dood in de een verstikkende, hete stad zonder bomen en water! Zo ziet men weer dat de gemeente er geen verstand van heeft. Ze gaan het tegendeel bereiken!

Geef een reactie