Spring naar inhoud

Verbouwing Stadskantoor duurt tot drie maanden langer

De gemiddelde leestijd bedraagt: 3 minuten

Voor het strippen, deels slopen en weer opbouwen van Stadskantoor 1 (Stadhuis) is het de gemeente niet gelukt om een aannemer te vinden. Dit komt doordat de gemeente een maximum bedrag voor de aanbesteding had ingesteld en de twee bedrijven die op de aanbesteding hebben ingeschreven hier ruim boven zaten, met respectievelijk €4 miljoen en €7 miljoen.

Het zou gaan om de bouwbedrijven BAM Bouw en Vastgoed en Volker Wessels, maar dit is niet bevestigd.

Het mislukken van de aanbesteding heeft ook een voordeel, bamelijk dat de verbouwing op basis van de aanbesteding niet al bij het begin duurder uitvalt dan de gemeenteraad heeft besloten dat het mag kosten. Het nadeel is, dat het werk opnieuw moet worden aanbesteed, waardoor de tijdelijke huisvesting van de gemeente in Stadskantoor 6 en de gemeenteraad in Het Laken langer gaan duren, wat weer wel extra kosten oplevert.

De huur voor Stadskantoor 6 kost per maand €165.000,- en Het Laken kost per maand €18.000,-. Verder zullen ook de kosten oplopen door prijsstijgingen, door kosten voor tijdelijke voorzieningen rondom het bouwterrein en door de langere begeleiding van de aanbesteding. De aanbesteding wordt begeleid door het bedrijf Tenman B.V. uit Amsterdam.

De extra kosten waar het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) nu rekening mee houden bedragen €2,4 miljoen. Deze extra kosten kunnen gedekt worden uit de bestaande begroting, waarin een bedrag is opgenomen voor prijsstijgingen en onvoorziene kosten. Er blijft op deze twee reserves nog € 3,4 miljoen over, ook bedoeld voor Stadskantoor 2. Maar of dat genoeg zal zijn, is nu nog niet in te schatten.

Het college heeft 18 juli 2017 besloten om een nieuwe aanbesteding uit te zetten, waarbij de opdracht om te slopen apart wordt aanbesteed van de opdracht om het pand op te bouwen en te onderhouden. Op het moment dat de sloop klaar is, is naar verwachting ook de nieuwe aanbesteding van de bouw klaar en kan de aannemer starten met het werk.

Het is wettelijk niet toegestaan om alsnog één van de twee bouwbedrijven het werk te gunnen, omdat de gemeente niet achteraf van haar eigen aanbestedingseisen mag afwijken. Het werk geheel opnieuw aanbesteden zou een vertraging van zes maanden opleveren.

Stadskantoor 1 staat leeg en wordt sinds half maart 2017 niet meer gebruikt. De reden dat het stadhuis al leeg staat is niet alleen vanwege de verbouwing, maar ook vanwege de veiligheid binnen het gebouw. Behalve dat de betegeling spontaan loslaat van de muren, liepen ook de liften steeds vaker vast terwijl werknemers van de gemeente er gebruik van maakten. Alle medewerkers werken nu in Stadskantoor 6 aan de Spoorlaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.