maandag 24 juni 2024

6 gedachten over “Verkiezingen in Tilburg, het gerucht gaat…

 1. En wat te denken van de zeteltoedeling:
  D66 1497 stemmen per zetel.
  LST 1614 en Lokaal Tilburg krijgt voor 2710 stemmen 1 stoeltje.
  Hoezo eerlijk?

 2. Tweede opmerking: democratie is een groot goed, maar er zijn genoeg voorbeelden van democratieën die ernstig ontsporen. Als veilig voorbeeld in de klassieke oudheid: het was het democratische Athene dat Socrates executeerde. Dichterbij huis: Hitler kwam in 1933 in Duitsland aan de macht na democratische verkiezingen (al hielpen enkele noodwetten ook wel mee, gevaarlijk goedje dus). Israël is misschien de enige democratie in het Midden-Oosten, maar in haar optreden richting de Palestijnse medebewoners ontspoort ze meer en meer, en het politiek klimaat daar gaat van kwaad tot erger.
  In alle nuchterheid, ons parlementaire stelsel kan verlamd raken door besluiteloosheid, traagheid en onwerkbare compromissen. Het kan ook gekaapt worden door boze lieden. Waakzaamheid is geboden, zie ook de Sleepwet. Gelukkig biedt het systeem van checks and balances nog de nodige beveiligingen.
  Verkiezingen zijn een belangrijk element in het stelsel, maar niet allesbepalend. Het systeem leent gelukkig goed voor verdediging in de diepte. Dat zullen we hard genoeg nodig hebben, schat ik in. En dat is ook het geval van inzet door alle mensen van goede wil.

 3. Smolders heeft de versplintering van lokaal rechts goeddeels opgeheven. Moeten we daar wel zo blij mee zijn, zeker nu die op links nog “vrolijk” (NOT) voortduurt? Zijn verpakking is een stuk mooier geworden, maar wat zit eronder? Zijn vrijages met Thierry Baudet geven te denken. En heeft hij ooit afstand genomen van de de uitspraken van Pim Fortuyn over het afschaffen van artikel 1 van de Grondwet, het anti-discriminatie-artikel? Niet dat ik weet. Wat mij betreft: bij twijfel niet inhalen, en er is wat mij betreft twijfel. De opstelling van d’66 vind ik daarbij opvallend stevig, van een partij van “Vleesch noch Visch” worden de Democraten zowaar nog een groepering waarin de nodige ruggengraat valt waar te nemen. Aangename verrassing.

 4. Geachte redactie,
  In deze samenvatting zitten vele herkenbare punten, echter wanneer er stemmen zomaar blijken te verdampen dan vraag ik me toch zéér ernstig af hoeveel dat er zijn, en bovendien WIE heeft die stemmen dan feitelijk gedestilleerd? Of is het opkomstpercentage soms óók in twijfel te trekken?

 5. Als de media-wethouder niet zelf de serieuze analyse van de verkiezingen kan maken en die niet voor het voetlicht kan brengen, dan is de afstand tot het electoraat nog groter dan gedacht. Het gerucht van “een cordon sanitaire” zal die afstand alleen maar bestendigen. Tilburg kent te veel regenten en te weinig vertegenwoordigers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *