Site pictogram Tilburgers.nl

Verkiezingscampagne kleurt de stad in aanloop naar verkiezingen voor Provinciale Staten

Jetta Klijnsma Foto: John Geerts

Zaterdag 7 maart, terwijl de eerste lentedag veel Tilburgers naar de Binnenstad trok, voerden politieke partijen campagne om zoveel mogelijk stemmen te winnen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten, op woensdag 18 maart 2015.

Sybrand van Haersma Buma  Foto: Paula Anguita

PvdA Tilburg had staatssecretaris Jetta Klijnsma naar het Odulphuslyceum gehaald, zodat jongeren met haar in debat konden over werkgelegenheid voor jongeren. Slechts enkele jongeren van de stichting Pars Cipere waren hierbij aanwezig. Jetta Klijnsma stelde dat de bestrijding van jeugdwerkloosheid belangrijker is dan de bestrijding van werkloosheid onder ouderen.

Volgens Karen Maas, jongerenbegeleidster bij Pars Cipere: “Ze werden positief benaderd, gezien en gehoord. Alle jongeren reageerden positief en verrast. De meesten beginnen voor de allereerste keer in hun leven echt vertrouwen te krijgen in zichzelf, en daarmee groeit ook het vertrouwen dat ze er niet alleen voor staan en wel degelijk meetellen. Zo’n bijeenkomst als vandaag draagt daar zeker aan bij.”

Elco Brinkman Foto: Paula Anguita

Het CDA heeft, in navolging van het succes bij de raadsverkiezingen in 2014, opnieuw een winkelpand gehuurd dat geopend is als campagnewinkel, ditmaal op het Pieter Vreedeplein. Voor deze gelegenheid kwamen Elco Brinkman, Eerste Kamerlid en fractievoorzitter voor het CDA, en Sybrand van Haersma Buma, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van het CDA, naar Tilburg, om samen met Tilburgse en Brabantse coryfeeën in optocht door de winkelstraten te trekken. Het bezoek duurde tot ongeveer 15.00 uur, waarna de campagnebus van CDA Brabant verder door de provincie trok.

politie paard
Politiepaarden Foto: Paula Anguita

Het bezoek van deze CDA-prominenten heeft nog flink wat voeten in de aarde gehad vanwege de beveiliging van deze mensen. Sinds er in Nederland, uit vrees voor een aanslag van extremisten, veel meer veiligheidsmaatregelen worden genomen, moet de Rijksveiligheidsdienst eerst toestemming geven voor een dergelijk bezoek. Deze toestemming was nipt op tijd verleend.

P1280249
De Heuvel Foto: Paula Anguita

De SP had de Heuvel als campagnelocatie gekozen. Deze keuze was niet heel gelukkig, want ook de landelijke kraakbeweging, met voornamelijk krakers uit Den Haag, had toestemming gekregen om te demonstreren op de Heuvel. Om de veiligheid te bewaken was hiervoor een korps van de politie Haaglanden naar Tilburg afgereisd. Dit bleek echter geheel overbodig en de agenten zaten gezellig keuvelend van de zon te genieten. De SP moest echter haar campagne op het Koningsplein voortzetten. Vervolgens moest de SP ook daar weer vertrekken, want de marktmeester stuurde de SP weg. De campagne van de SP werd ten slotte voorgezet op het Stadhuisplein.

P1280240
D66 in Stadhuisstraat Foto: Paula Anguita

D66 stond flyers uit te delen in de Heuvelstraat, maar door de overmacht van 40 voorbij trekkende groene jassen van het CDA, vielen de vier vrijwilligers van D66 nauwelijks nog op. D66 is ook zondagmiddag 8 maart in de Tilburgse Binnenstad te vinden.

peiling PS 2015 Maurice de Hond

Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond onder Brabantse kiezers gaan regeringspartijen PvdA en VVD allebei fors zetels verliezen, respectievelijk 3 en 4 zetels, ofwel een derde van de stemmen. CDA, D66 en PVV winnen ten opzichte van de provinciale verkiezingen van 2011. SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50-plus blijven gelijk.

Volgens Ipsos-Nederland, dat vrijdag 6 maart een peiling hield, maken nog altijd veel partijen kans om de grootste te worden bij de Provinciale Statenverkiezingen. Op dit moment strijden de VVD, de PVV, de SP, het CDA en D66 om de grootste te worden in de Eerste Kamer. De PvdA kan daar nog bij aanhaken mits zij haar voormalige achterban weet te mobiliseren en overtuigen. Dat blijkt uit de Ipsos Politieke Barometer van deze week onder 1.042 stemgerechtigde Nederlanders.

 

Mobiele versie afsluiten