Site pictogram Tilburgers.nl

Verkoop Borssele levert Tilburg eenmalig €30 miljoen op

Vanwege de verkoop van kerncentrale Borssele krijgt de gemeente Tilburg ongeveer 30 miljoen euro. In combinatie met nog een paar andere, eenmalige meevallers ontstaat er een voordeel van 37,2 miljoen euro, zo maakt de gemeente bekend in het Najaarsbericht 2011. Het bedrag van 37,2 miljoen euro wordt voor een groot gedeelte ondergebracht in de RGI, Reserve Grootschalige Investeringen, de pot waar grote projecten in de stad mee worden betaald.

Wethouder van Financiën Erik de Ridder zegt hierover: “We wisten dat dit geld er aan zat te komen, maar dat maakt het niet minder welkom. We hebben dit bedrag hard nodig. Tilburg verkeert net als veel andere gemeenten in Nederland in zwaar weer en de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Er komt nog veel meer financiële onzekerheid op ons af. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoe onze grondexploitatie zich gaat ontwikkelen en wat er nog vanuit het Rijk op ons afkomt. Dit zijn moeilijke tijden, dus daarom moeten we verstandig en voorzichtig omspringen met dit soort meevallers. Net als de meeste Tilburgse huishoudens moeten we kritisch kijken naar onze inkomsten en uitgaven. Vergelijk het met het vrijkomen van het spaarloon in januari 2012. Geef je het uit of zet je het op de bank? Dat zijn lastige beslissingen, maar als wij dit bedrag nu uitgeven zouden we later in de problemen kunnen komen.”

In september 2009 verkochten provincies en gemeenten hun aandelen in Essent aan het Duitse energiebedrijf RWE. Essent was voor 50% eigenaar van de kerncentrale Borssele. De kerncentrale Borssele werd toen niet verkocht, maar werd ondergebracht in een apart bedrijf, de ‘holding’ ERH. Dit onderdeel, de kerncentrale, is nu wel verkocht en wel aan Energiebedrijf Delta, dat 20 procent van de voormalige Essentaandelen overneemt en nu een belang in de kerncentrale heeft van 70%. Ondanks dat Delta nu 70% van de aandelen bezit, mag het bedrijf niet zomaar beslissen over de kerncentrale in Borssele. Alle beslissingen moeten ook goedgekeurd worden door de minister van van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), Maxime Verhagen. Alle afspraken hierover liggen vast in een speciaal convenant.

Mobiele versie afsluiten