Vernieuwbouw Stadhuizen opnieuw duurder: 13 miljoen

Het is niet voor de eerste keer en misschien ook niet voor de laatste keer dat het stadsbestuur van Tilburg naar de gemeenteraad komt, omdat zij meer geld nodig heeft voor het ‘vernieuwbouwen’ van de twee stadskantoren aan de Stadhuisstraat en aan het Koningsplein.

Het bedrag dat het College van B&W (burgemeester en wethouders) extra nodig denkt te hebben bedraagt ruim 13 miljoen euro. En omdat het steeds over ‘ramingen’ gaat, inschattingen, is ook dit bedrag geen zekerheid. De totale kosten voor Stadskantoren 1 en 2 zullen volgens de huidige inschattingen uitkomen op 120 miljoen euro.

Deze extra kosten zijn voor 3 miljoen euro nog omlaag te brengen als de gemeenteraad dat zou willen, omdat er nog enige keuze is in de kwaliteit van de uitvoering. De overige extra 10 miljoen zit in de vertraging door extra asbestsanering, hogere aanbestedingskosten en het langer moeten huren van de tijdelijke kantoren aan de Spoorlaan en Hart van Brabantlaan.

De 3 miljoen euro die nog van de verhoging af kunnen, zitten in de klimaatbestendigheid van de nieuwe Stadswinkel aan het Koningsplein, het schrappen van het kunstbudget en het schrappen van zonnepanelen. De gemeente Tilburg betaalt namelijk – net als grote bedrijven – veel minder voor energie dan gewone burgers in hun huishouden, omdat ze de inkoop van energie Europees moet aanbesteden. Daardoor worden duurzaamheidsinvesteringen, zoals zonnepanelen en energiebesparing door slimme systemen veel minder snel terug verdiend.

Lees ook het dossier: Verbouwing Stadskantoor – Alles over de verbouwing van het Tilburgse Stadhuis en Stadskantoren sinds 2010.

Argumenten om wél duurzame keuzes te maken in de bouw en inrichting van de Stadskantoren, zijn het willen geven van een goed voorbeeld als overheid en (toekomstige) wetgeving die dit misschien verplicht zullen gaan stellen. Bovendien is in deze ramingen geen rekening gehouden met de Milieuwet, die nog in de maak is, en de verhoging van de kosten van energie door de verhoging van de energiebelasting. Deze keuze, dus ten bedrage van 3 miljoen op de totale kosten van 120 miljoen, mag de gemeenteraad binnenkort gaan maken.

Daarnaast kan de gemeenteraad er ook nog voor kiezen om te bezuinigen door eerder gemaakte keuzes terug te draaien. In totaal voor een maximum van ruim 11 miljoen euro. Het gaat hierbij om keuzes zoals: het anders aanbesteden en het geheel laten vallen van het besluit om van de Stadswinkel aan het Koningsplein een duurzame ‘smart builing’ te maken, waarin het klimaat en energie digitaal gestuurd en geregeld wordt.

Deze laatste keuze zou een besparing in de bouwkosten van ruim 11 miljoen euro opleveren. Het nadeel zou zijn dat het gebouw dan niet in 40 jaar, maar slechts in 20 jaar moet worden afgeschreven.

Geef een reactie