Site pictogram Tilburgers.nl

Verspreiding van Jodiumtabletten in gemeente Tilburg

Alle kinderen tot 18 jaar in gemeente Tilburg ontvangen in de maand oktober een doosje jodiumtabletten in de brievenbus. Sinds 1987 heeft de Nederlandse overheid een landelijke voorraad met jodiumtabletten. Door de landelijke voorraad met jodiumtabletten te verspreiden van centrale opslag naar eigen medicijnkastjes, zijn jodiumtabletten direct bij de hand als er zich een ernstig ongeval met een kerncentrale voordoet. De Rijksoverheid wil hierbij dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor.

In de week van 2 oktober ontvangen 1,2 miljoen huishoudens in Nederland die wonen binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor een kaart in de brievenbus van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op de kaart wordt aangekondigd dat mensen op dat adres tussen 10 en 25 oktober een doosje jodiumtabletten ontvangen die ze goed moeten bewaren.

Kinderen tot 18 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van schildklierkanker door de opname van radioactief jodium via de schildklier. Daarom krijgen alle kinderen tot 18 jaar jodiumtabletten als zij tot 100 kilometer afstand van een kerncentrale in Duitsland, België of Nederland af wonen. Dat is ook voor de gemeente Tilburg het geval, want de kerncentrales Borssele en Doel in België liggen binnen deze grens.

Mensen tussen de 18 en 40 jaar oud, hebben minder kans op schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom krijgen zij tabletten als zij binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale wonen. Dat is voor deze groep inwoners van de gemeente Tilburg niet van toepassing, want de kerncentrales in ligt buiten die kilometer grens van 20 kilometer.

Zwangere vrouwen krijgen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geen jodiumpillen thuisgestuurd. Zij worden geadviseerd om als zij bij een kernongeval zwanger zijn, zichzelf en hun ongeboren kind te beschermen en jodiumtabletten in te nemen. Zij kunnen de tabletten vanaf de tweede week van oktober kopen bij de apotheek en/of drogist. De adviesprijs voor de tabletten is €2,95.

Inname van jodiumtabletten is alleen nodig wanneer er radioactief jodium uit een kerncentrale verwacht of gemeld wordt, en u op een plek bent waar de radioactieve wolk met radioactief jodium naartoe komt. Jodiumtabletten werken alleen als ze op het juiste moment worden ingenomen. De overheid geeft het juiste tijdstip aan via mobiele telefoon (NL-Alert), crisis.nl en uw calamiteitenzender (radio- of televisieomroep). De tabletten bieden alleen bescherming tegen opname van radioactief jodium door de schildklier, niet tegen andere radioactieve stoffen die vrij kunnen komen. Ze zijn dan ook een aanvulling op andere mogelijke  maatregelen zoals schuilen of evacueren als een kernongeval plaatsvindt.

Vragen en antwoorden over de werking van jodiumtabletten

  1. Wat zijn jodiumtabletten? Jodiumtabletten zijn tabletten met kaliumjodide. Kaliumjodide bevat een vorm van jodium die het lichaam gemakkelijk kan opnemen. Daarnaast bevat een jodiumtablet diverse andere hulpstoffen.
  2. Waar dienen jodiumtabletten voor? Bij een stralingsongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen. Een voorbeeld van zo’n radioactieve stof is radioactief jodium. Radioactief jodium kan via inademing, de huid of het eten van besmet voedsel in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Radioactief jodium wordt vooral in de schildklier van jonge kinderen opgenomen en kan leiden tot schildklierkanker. Door het innemen van een jodiumtablet raakt de schildklier verzadigd met ‘gewoon’ jodium waardoor de schildklier geen radioactief jodium meer opneemt. Het risico op schildklierkanker neemt daardoor af. Als de schildklier is verzadigd verlaten radioactieve jodiumdeeltjes via de urine en de stoelgang het lichaam.
  3. Bieden jodiumtabletten volledige bescherming tegen radioactieve straling? Jodiumtabletten beschermen alléén tegen de gevolgen van radioactief jodium. Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen/straling. Daarom kan de overheid ook andere beschermende maatregelen afkondigen zoals schuilen en maatregelen om te voorkomen dat voedsel dat besmet is met radioactieve stoffen wordt geconsumeerd.
  4. Voor wie zijn jodiumtabletten zinvol? Jodiumtabletten worden aanbevolen voor jonge mensen. De risico’s van radioactief jodium zijn voor jonge kinderen het grootst en worden snel kleiner met het ouder worden. Hoe jonger, hoe belangrijker bescherming tegen besmetting met radioactief jodium dan ook is. Vooral baby’s en jonge kinderen lopen een verhoogd risico. Ook aan zwangere vrouwen van alle leeftijden is het advies om bij het vrijkomen van radioactief jodium een jodiumtablet in te nemen ter bescherming van hun ongeboren kind. Voor mensen boven de 40 jaar is geen verhoogd risico van radioactief jodium voor de gezondheid aangetoond. Zij hoeven dus geen tablet in te nemen, behalve zwangere vrouwen om hun ongeboren kind te beschermen.
  5. Wanneer moet ik een jodiumtablet innemen? Een jodiumtablet is een geneesmiddel. Neem een jodiumtablet nooit in op eigen initiatief. Een jodiumtablet beschermt alleen wanneer deze op het juiste moment wordt ingenomen. Neemt u de tablet te vroeg of te laat in, dan biedt deze geen bescherming. Het juiste moment van innemen is afhankelijk van de hoeveelheid vrijgekomen radioactief jodium en van de snelheid waarmee radioactief jodium zich verspreidt. Na een kernongeval gaan meetploegen aan de slag met meten en berekenen. Op basis daarvan wordt een advies gegeven over het innemen van jodiumtabletten. Alleen als de overheid dat uitdrukkelijk aanbeveelt, is het verstandig een jodiumtablet te nemen. Luister bij een kernongeval naar de officiële berichtgeving van de overheid op de rampenzender.
  6. Kan ik alvast preventief een jodiumtablet innemen? Jodiumtabletten bieden alleen bescherming tegen radioactief jodium kort na inname van de tablet. Neem de tabletten daarom alleen in ná aanbeveling van de overheid. Dit zal zijn kort voor of kort na het vrijkomen van radioactief jodium. Deze aanbeveling krijgt u via de rampenzender. Het heeft geen zin nu al een jodiumtablet in te nemen voor het geval dat …
  7. Hoeveel jodiumtabletten moet ik slikken? Om de schildklier goed te verzadigen zit er een grote hoeveelheid jodium in de tabletten. De aanbevolen dosis verschilt per leeftijdsgroep. Zo hoeven jonge kinderen minder tabletten in te nemen. Zij hebben minder jodium nodig om de schildklier te verzadigen. De bijsluiter geeft de juiste dosis aan. Een eenmalige dosis biedt voldoende bescherming tegen de opname van radioactief jodium door inademing tijdens het overtrekken van een radioactieve wolk. De aanbevolen dosis moet dagelijks opnieuw worden ingenomen zolang er radioactief jodium blijft vrijkomen.

Voor vragen en meer informatie kunnen mensen kijken op de website: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl.

Mobiele versie afsluiten