Stadskantoor 2 aan het Koningsplein, dat voortaan door het leven gaat onder de naam ‘Stadswinkel’, zal veel later worden opgeleverd dan voorheen gepland. In het voorjaar van 2021 is BINX Smartility B.V. gestart met de werkzaamheden die nog zeker tot de zomer van 2023 zullen duren.
De sloopfase van de bouw is voorbij en de afbouwfase is gestart. Inmiddels zijn de luchtkanalen voor de installaties gemonteerd en is begonnen met het plaatsen van de nieuwe duurzame gevel. Deze gevel bestaat uit houten elementen met een bekleding van houten latten. De planning was dat deze voor het einde van 2022 geplaatst zouden zijn zodat het gebouw wind- en waterdicht is. Maar dit lukt niet.
Leveringsproblemen van het hout gooien roet in het eten, zodat het naar verwachting tot april 2022 gaat duren voordat de gevel geplaatst is. Vervolgens kan vanaf september 2022 de bekleding van houten latten worden gemonteerd. Daardoor is de verbouwing pas klaar in het begin van 2023 en kan de Stadswinkel pas in de zomer van 2023 haar deuren openen voor alle inwoners.
In een brief aan de omwonenden van de Stadswinkel biedt gemeente Tilburg haar excuses aan. Ook omdat er tegelijkertijd óók gewerkt wordt aan kabels en leidingen, waardoor de straten moeilijker begaanbaar zijn. Bovendien wordt in maart 2022 ook gestart met de verbouwing van het Willemsplein. “We begrijpen dat u door de werkzaamheden aan het stadskantoor en de andere werkzaamheden in de omgeving overlast kunt ervaren. Voor u als omwonende erg vervelend, zeker in een tijd waarin we vanwege de coronamaatregelen meer thuis zijn. Wij hopen op uw begrip te mogen blijven rekenen en doen er alles aan om de overlast te beperken.” aldus de brief.
Bouwmaterialen
Uit de ‘Monitor Bouwketen najaar 2021‘ van het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) blijkt dat er sinds de coronapandemie al problemen zijn met bouwmaterialen. Het gaat om leveringsproblemen en soms forse prijsstijgingen. De maandelijkse conjunctuurmeting van het EIB laat zien dat in het afgelopen half jaar gemiddeld een op de zes bouwbedrijven oponthoud heeft ondervonden als gevolg van problemen met de levering van bouwmaterialen.
Aan het begin van de pandemie, nu bijna twee jaar geleden, stopte de productie van bouwmaterialen voor een belangrijk deel, doordat producenten onzeker waren over het risico dat hun producten niet zouden worden afgenomen. Fabrieken werden stilgelegd als gevolg van lockdowns en stagnatie in de bouw. Vervolgens kwam de bouw weer op gang en groeide de vraag naar bouwmaterialen weer, maar de productie is nog niet terug op het oude niveau. Dit heeft als gevolg gehad dat bouwbedrijven begonnen met groter inkopen en het aanleggen van meer voorraden, waardoor de vraag nu weer groter is dan de productiebedrijven aankunnen én waardoor de prijzen hard gestegen zijn.
Voorlopig is er nog geen zicht op, hoe lang deze situatie nog gaat duren.