Behalve het leegstaande GGD-pand aan de Ringbaan West worden nog drie locaties nu met spoed ingericht om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Het gaat om de volgende gebouwen: De Schans 123 (voorheen in gebruik door Siza), Bredaseweg 568 (voormalig klooster Mariahof) en Giekerkstraat 57 (voormalige basisschool De Heerevelden). De omwonenden krijgen één dezer dagen een bewonersbrief met meer informatie.
Alle gemeenten moeten mensen opvangen, in aantal naar verhouding van het aantal inwoners. Voor Tilburg gaat het om 390 mensen. In De Schans komen 50 mensen, in het Mariahof 100 en in de voormalige basisschool 80. Landelijk gaat het voorlopig om 50.000 opvangplaatsen en daarvan 2.000 in Midden- en West-Brabant.
Alle vier de locaties staan nu leeg omdat er plannen zijn voor verbouwing of nieuwbouw, waarvoor de procedures altijd heel lang duren. Tegelijkertijd zijn het gebouwen waar niet gewoond mag worden, volgens het bestemmingsplan. Daarom is de opvang van vluchtelingen in deze gebouwen geen concurrentie voor andere mensen die ook onderdak nodig hebben in Tilburg. Immers: wonen is niet hetzelfde als opvang of huisvesting. Het verschil is, dat in een opvang of huisvesting alle voorzieningen gedeeld moeten worden, terwijl bij wonen elk huishouden eigen sanitair en een keuken heeft.
Het voormalig GGD gebouw is van de gemeente en is ten dele al in gebruik genomen voor opvang. Het Mariahof aan de Bredaseweg 568 is van TBV Wonen en staat momenteel leeg. De benodigde aanpassingen zijn in voorbereiding. De Schans 123 was tot voor kort in gebruik door een zorgorganisatie en ook daar zijn de benodigde aanpassingen gering. Ook de voormalige basisschool Heerevelden aan de Giekerkstraat staat leeg en is relatief makkelijk in te zetten voor opvang of als plek voor onderwijs aan vluchtelingen.
Uiteraard weet niemand hoe lang de noodzaak om mensen op te vangen gaat duren en of er nog meer mensen komen dan de nu verwachte aantallen. Alles hangt af van de oorlog van Poetin tegen Oekraïne, waarvan nog niemand weet hoe het afloopt en wanneer. Daarom wordt er ondertussen verder gekeken naar gebouwen waar mensen opgevangen kunnen worden.
De Rijksoverheid heeft het advies gegeven om drie beheerders of beveiligers tegelijkertijd aanwezig te hebben per gebouw. De kosten hiervan zijn best hoog. Gemeente Tilburg begint daarom met één beheerder. Overdag een huismeester met eventueel vrijwilligers en ’s nachts een beveiliger. En als het nodig blijkt wordt dit aantal uitgebreid.
De Rijksoverheid betaalt alle kosten voor de opvang en voor het geschikt maken van de gebouwen.
Antwoorden op veel gestelde vragen zijn te vinden op de website www.tilburg.nl/oekraine van gemeente Tilburg en andere vragen kunnen gesteld worden via het e-mailadres oekrainecrisis@tilburg.nl.
1 reactie
Voeg die van jou toe →**Opvang Oekrainse vluchtelingen.**
Is natuurlijk onze plicht en een goede zaak.
Was Nederland een poosje geleden niet VOL?
Nu is er plotseling voor wel 10 000 Oekrainers plaats !
Wordt hier toevallig met twee maten gemeten?
Moslims / Christenen?
En als je ziet hoe PUTIN steden met de grond gelijk maakt,
keren die ooit terug zoals gezegd wordt?
Ik wens vluchtelingen een warm onthaal. “Wir schaffen das”