Vijf Brabantse steden gaan samen natuurnetwerk vormen

bidbook-brabantse-b5-natuurnetwerk-voorpagina
Download vanaf Google-server op .pdf: klik op de afbeelding.

De provincie Noord-Brabant heeft het plan opgevat om het Natuurnetwerk Brabant te gaan uitwerken. Dit is de opvolger van de voormalige ‘ecologische hoofdstructuur’ (EHS) waarin was vastgelegd op welke Brabantse locaties de natuur voorrang heeft op andere functies, zoals wonen en werken.

Om actief aan de het natuurnetwerk bij te dragen, hebben de vijf grote Brabantse steden: Breda, Eindhoven, Helmond, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg; samen een voorstel uitgewerkt voor het realiseren van minimaal 500 hectare aan natuur en 40 kilometer aan ecologische verbindingszones. Dit voorstel hebben ze vastgelegd in het bidbook ‘Steden als schakels binnen natuurnetwerk Brabant’ en op 4 oktober aangeboden aan de Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout van Natuur, Milieu en Water.

Een ‘bidbook’ is een mooi geïllustreerd boek om een aanbod te presenteren.

Met de uitvoering van de voorstellen van deze vijf steden is een bedrag van ongeveer €40 miljoen gemoeid. De B5-steden vragen aan het Groen Ontwikkelfonds Brabant om de helft van dit bedrag voor haar rekening te nemen. De steden dragen zelf zorg voor het beheer van de nieuw aan te leggen natuur.

Breda, Eindhoven, Helmond, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg werken al jaren aan de ontwikkeling van natuur in en rond de stad, samen met veel andere organisaties, personen en bedrijven. Groen in de stad zorgt voor een prettige leefomgeving. Het draagt bij aan schone lucht, zorgt voor de afvoer van water bij hevige regenval en het beperkt hittestress door klimaatverandering. In het stedelijke gebied is groen inmiddels een integraal onderdeel geworden van ruimte ontwikkelingen als wonen, werken, recreatie, waterbeheer en zorg voor het milieu. Ook is er groeiende aandacht voor biodiversiteit, klimaatverandering (=klimaatadaptatie) en stadsecologie.

De gezamenlijke aanpak is belangrijk om tot goede groenverbindingen en het versterken van biodiversiteit te komen. De natuur houdt zich immers niet aan gemeentegrenzen. Door kennis en ervaringen te delen over wat werkt, kunnen de steden bovendien van elkaars ontwikkelingen profiteren.

Bijdrage van Tilburg in het Natuurnetwerk Brabant

Binnen de gemeentegrenzen van Tilburg liggen alleen rondom Udenhout nog niet-uitgevoerde EHS-gebieden, in en rondom het Natura 2000-gebied Leemkuilen en De Brand. Op enkele kleine landbouwenclaves na zijn deze terreinen al wel aangekocht door Brabants Landschap. De EHS in Tilburg is dus vrijwel ‘af’. Wel liggen in Tilburg, in het stroomgebied van Waterschap Brabantse Delta, nog uit te voeren taken voor ecologische verbindingszones.

natuurnetwerk-tilburg-bidbook-b5

Gemeente Tilburg wil graag het Stadsregionaal Park Noord (werknaam: Land van Pauwels) ontwikkelen als verbinding tussen de stad en de Loonse en Drunense Duinen, Leemkuilen & De Brand. Het te ontwikkelen deel vormt een brede ecologische en landschappelijke zone tussen het bestaande Noorderbos en De Brand. Tevens vormt het een buffer of overloop voor het recreatief zwaar belaste Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Gemeente Tilburg heeft tot nu toe met zes partners een manifest getekend om samen de schouders onder dit plan te zetten. In dit gebied heeft gemeente Tilburg al veel gronden in eigendom.

Gemeente Tilburg wil bovendien graag in het gebied een waterpark aanleggen, dat voorziet in waterzuivering en infiltratie. Deze functie gaat goed samen met de ontwikkeling van natuur en drukke recreatie. De geplande natuurontwikkeling biedt vooral kansen voor kwetsbare amfibieën zoals de boomkikker en kamsalamander. Uit historische gegevens blijkt dat deze hier in het verleden algemeen voorkwamen.

Ingesloten door het stedelijk gebied van Tilburg ligt een agrarische enclave met vochtige graslanden, bekend als de Drassige Driehoek. Het gebied ligt dichtbij woongebieden en kan daardoor een wezenlijke bijdrage leveren aan verbetering van de groene leefomgeving in de stad.

Tilburg heeft geen doorlopende ecologische structuren tot in de Oude Stad. Nieuwe ontwikkelingen in de stad kunnen hier worden gebruikt om deze alsnog te realiseren. In Tilburg is in de Spoorzone – met name op het voormalige Van Gendt & Loosterrein tussen de Ringbaan West, Hart van Brabantlaan en de spoorlijn Tilburg-Breda, een toename van groen voorzien. Hieraan gekoppeld is het belangrijk om het Van Gendt & Loosterrein ecologisch te verbinden met andere belangrijke natuurgebieden. De spoorbermen en aangrenzende groenstroken vormen hiervoor de meest voor de hand liggende verbindingszone. Om deze wens waar te maken heeft gemeente Tilburg samen met ProRail een overeenkomst ondertekend: de ‘Green Deal Infranatuur’.

Wethouder Mario Jacobs: “De B5-steden hebben hun krachten voor de komende jaren gebundeld en zetten in op een forse investering in nieuwe natuur. Zo dragen we concreet bij aan het versneld realiseren van het natuurnetwerk Brabant. Wij maken ons er bovendien sterk voor dat omliggende gemeenten, partners, maatschappelijke organisaties, bewonersinitiatieven en het bedrijfsleven dit ook doen. Deze samenwerking levert volgens ons niet alleen betrokkenheid op, maar zorgt ook voor innovatieve ideeën, waardecreatie en cofinanciering”.

bidbook-brabantse-b5-natuurnetwerk-illustratie

Alle afbeeldingen komen uit: ‘Steden als schakels binnen Natuurnetwerk Brabant
Bidbook Brabantse B5-steden’

Geef een reactie