Site pictogram Tilburgers.nl

Volkshit Den Egelantier bestaat 50 jaar! – Uniek optreden van Veulpoepers 3.0

1986 Café Egelantier in de Boomstraat. Foto Niek Hermans Collectie Regionaal Archief Tilburg

Veulpoepers 3.0 live
Zondag 24 september 15.00 uur
Cultuurboerderij Westelbeers

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat in 1973 het lied Den Egelantier geschreven werd, in ’78 werd het (bijna) een hit, die elke dag op de radio te horen was bij Frits Spits en het zelfs schopte tot plek 48 in de TROS Top50. Maar verder dan een culthit kwam het niet, omdat de anarchistische RK Veulpoepers BV weigerden te playbacken in TopPop en Op Volle Toeren.

Ze waren daarentegen wel veel te zien op alternatieve festivals, acties en demonstraties. Ze hadden het zelfs in de doelstelling van hun stichting opgenomen dat ze streden tegen Apartheid, atoomenergie en kernwapens. Ter gelegenheid van dit vijftigjarig jubileum speelt de band nog één keer en wel zondagmiddag 24 september om 15.00 uur buiten op de wei van De Cultuurboerderij in Westelbeers.

Waar de Veulpoepers kwamen werd het feest. Aanstekelijke volksdeunen, vette reggae, een portie ouwestijljazz en veel eigen nummers met politieke teksten brachten zowel saamhorigheid en solidariteit als gezelligheid op gang. Kinderliedjes zoals Au Clair de la Lune en Advokaatje werden in een swingend jasje gestoken met een actuele tekst. Ze speelden geen folk maar volksmuziek en gebruikten veel hoeden en petjes en brillen ter verhoging van het plezier. Nog steeds wordt hun Twee Emmertjes elk jaar gedraaid op Lowlands en Zwarte Cross en dan gaan duizenden mensen in twee rijen tegenover elkaar water halen.

In de originele bezetting die tussen 1976 en 1982 optrad stonden ze met tien muzikanten en zangers op het podium, nu zullen het er zelfs elf zijn. Van de ouwe hap zijn dit Lizet van Beek (zang en percussie), Bram van Berkel (slagwerk), Harrie van Hoof (zang en gitaar) en voorman Zjef Naaijkens (zang en verhalen). De muzikanten die hen bijstaan hebben hun sporen al verdiend: Herman van Haaren (viool) speelt ook in het Metropole-orkest. Henk Koekkoek (vooral saxen, maar speelt eigenlijk alles) trad veel op met zowel Niko Langenhuijsen als Peer De Graaf. Piet Maas (bas) was er al bij in de Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand, Ad Grooten (zang, fluitjes, banjo) speelde jarenlang bij Pater Moeskroen, Harry Hendriks (zang, snaren) begeleidde Gerard van Maasakkers. Desiree van den Hout gaat de tweede vrouwenstem verzorgen. De toetsenist tenslotte is van de volgende generatie: Jonas is de zoon van Joop Hörmann die in ’74 nog meegespeeld heeft in de band, en is net afgestudeerd aan het Conservatorium Utrecht.

Over de Veulpoepers werd eerder al een documentaire gemaakt door Van Osch Films en Zjef Naaijkens schreef er het boek Zout bier in Den Egelantier over. Het boek zal tijdens het concert verkrijgbaar zijn, net als het lokale ‘eigen’ Veulpoepersbier Rooie Vlag, gebrouwen door Brouwerij Beerze uit Vessem. En natuurlijk zijn er buttons te koop!

Kaarten en info via www.Cultuurboerderij.nl. En omdat er weinig parkeerruimte is: kom zoveel mogelijk met de fiets! 

Mobiele versie afsluiten