Site pictogram Tilburgers.nl

Voor het derde weekeinde achtereen: nat en onstuimig

De weersverwachting voor het komende weekeinde: voor de derde achtereenvolgende keer nat en onstuimig.

Zaterdag begint met perioden met regen gevolgd door droge momenten in de middag. Met 13 graden is het zacht, maar dat is op zondag wel anders als we maximaal een graad of 9 halen. Dan is het een komen en gaan van buien die vooral in de ochtend vallen. Op beide dagen waait het vrij krachtig tot hard en is het onstuimig. Na het weekeinde wordt het eindelijk beter.

Op maandag kunnen er nog enkele buien vallen afgewisseld met wat zonneschijn. Op dinsdag kunnen we eindelijk een droge dag noteren en dat zou de eerste zijn van deze maand. Voor de rest van de week blijft het droog en stijgt het kwik van 11 graden op dinsdag naar 15 graden op het einde van de week. Als het in de nachten opklaart daalt het kwik richting het vriespunt en soms zelfs daaronder, maar de hoge middagtemperaturen en zonneschijn daarna maken veel goed.

De regenmeter is deze maand rondom Tilburg al gevuld met 71 mm en dat is precies het aantal wat in de gehele maand moet vallen. Maar we zitten pas op de helft en er komen nog een aantal regendagen aan, waarbij zo’n 30 mm kan vallen. Hierdoor zouden we over de 100 mm komen en daarmee zou het in onze regio de natste maart worden sinds 1994 toen in totaal 106 mm werd afgetapt.

De natuur is er overigens heel blij mee, want het was hard nodig. De regen kwam er deze week soms met bakken uit, vooral tijdens buien. Woensdag was de natste en felste dag. We begonnen met perioden met regen gevolgd door buien in de middag. Deze buien gingen vergezeld van hagel, onweer en windstoten. In totaal werden er door het KNMI ruim 3600 bliksemontladingen waargenomen.

In Berkel-Enschot werden daarbij 14 donderslagen geteld en ontstond er zelfs een hageldek, waarvan de restanten nog uren later zichtbaar waren. Vervolgens werd in de avond een tornado waargenomen net over de Duitse grens in het plaatsje Roetgen vlakbij Aken. Zo onstabiel was de atmosfeer dus. Deze donderdag begon net als gisteren met heel veel regen. Later op de dag gevolgd door buien, waarvan een enkele met hagel.

Maar het werd wel een stuk zachter: 12 graden tegen nog geen 8 graden op woensdag. De komende uren zijn de buien uitgestorven en is het droog. De wind is inmiddels gedraaid van zuidwest naar noordwest en is matig, kracht 4. Oorzaak is een depressie die zich boven de Noordzee bevindt. De komende uren vertrekt deze naar Zweden, waardoor de wind weer terugdraait naar het zuidwesten. Tja, en dan weten het wel.

Een nieuwe neerslagzone gaat ons passeren en dat gebeurt op vrijdagochtend. Perioden met regen staat dan ook op het programma gevolgd door buien in de middag. Bij dit alles wordt het nog zachter en stijgt het kwik naar een graad of 14. En dat is bijzonder hoog voor de tijd van het jaar waar 9 tot 10 graden normaal is.

Het weekeinde ziet er nat en onstuimig uit en dat is al voor de derde keer achter elkaar. Op zaterdag krijgen we te maken met een depressie boven Ierland en deze breidt zich in de loop van de dag uit tot over Frankrijk. We beginnen dan ook met perioden met regen, waarbij de wind flink aantrekt. In de middag gaat deze over in buien en zijn er tussendoor droge momenten. Met 13 graden blijft het zacht. Op zondag heeft de depressie zich verplaatst naar Noorwegen, waardoor de wind uit het westen komt. Met een vrij krachtige tot harde wind wordt het net als zaterdag een onstuimige dag en is het een komen en gaan van buien, vooral in de ochtend. De temperatuur zakt daarbij terug naar normale waarden van zo’n 9 graden.

Ondertussen zien we op de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied liggen die sterker en sterker wordt. Deze drukt de depressie op maandag verder Scandinavië in, waardoor we eindelijk weer eens de zon zullen zien. Tussendoor valt er nog een enkele bui en wordt het niet warmer dan een graad of 9. Op dinsdag heeft het hogedrukgebied onze regio bereikt.

Wolken en zon staan dan op het programma en dat houden we de hele week. Langzaam stijgt het kwik van 11 graden op dinsdag naar 15 op het einde van de week. Als het in de nachten ook opklaart daalt het kwik richting het vriespunt en soms zelfs daaronder. Na steeds een koud begin van de dag zal toch het lentegevoel overdag bovenkomen omdat er steeds minder wind komt te staan. Tevens is dan op woensdag de astronomische lente van start gegaan en het weerbeeld houdt zich daar deze keer wel aan. Dat was bij de start van de meteorologische lente op 1 maart wel anders.

Prettig weekend!!

Mobiele versie afsluiten