Site pictogram Tilburgers.nl

Voor het gevoel een koud weekeinde

weerberichtDe weersverwachting voor het komende weekeinde: de zaterdag begint zonnig, maar daarna neemt de bewolking toe die op zondag blijft hangen. Daaruit kan wat regen vallen. Temperaturen liggen op zo’n 7 graden, maar omdat er een matige wind waait voelt het veel kouder aan. Na het weekeinde hogere temperaturen en meer zon

03-12-2015-lente-maart-whpark-KrokusWat een prachtig voorjaarsweer hebben we deze week achter de rug. Het is wel niet zo warm geworden als afgelopen zondag toen de thermometer in Berkel-Enschot 18,4°C aantikte. Maar met temperaturen tussen de 12 en 13 graden en met veel zonneschijn was het aangenaam.

Wel waren de ochtenden behoorlijk koud. Zo heeft het sinds dinsdag elke keer gevroren met vanochtend de laagste temperaturen: in Woensdrecht werd het -3,3. Gilze-Rijen had -3,4°C, Heino -3,8°C en het koudst was het in Twenthe waar op de vliegbasis -4,4°C werd gemeten.

Aan de grond was het allemaal nog kouder met -6 tot -7 graden in Brabant tot wel -9 graden in Twenthe. Dat neemt niet weg dat we een prachtige donderdag kregen en de temperatuur nog opliep naar 13,6°C in Tilburg. Vanavond en vannacht is het opnieuw genieten van een heldere sterrenhemel, waarbij het afkoelt richting het vriespunt.

De vrijdag begint zonnig, maar vanuit het oosten komt in de loop van de middag langzaam bewolking binnenschuiven. Met een oostenwind wordt frisse lucht aangevoerd, want ondanks de zon wordt het niet warmer dan 9 graden. In combinatie met een matige wind, kracht 4, zal het schraal aanvoelen, wat het fris maakt. In de avond en nacht begint de bewolking op te lossen en wat we dan overhouden is een mix van opklaringen en wolken.

Als de opklaringen breed genoeg zijn schommelt het kwik rond het vriespunt. Zo zal het weekeinde ook beginnen met een frisse start van de zaterdag. In de middag neemt de bewolking toe en wellicht dat er in de avond nog wat regen uit kan vallen Met zo’n 7 graden is het veel te koud voor de tijd van het jaar.

Normaal is het voor de tweede helft van maart een graad of 9. Overigens zal het zaterdag nog kouder aanvoelen omdat er een stevige wind staat, waardoor de gevoelstemperatuur rond de 5 graden komt te liggen. Brrrrrr. Op zondag laat de thermometer dezelfde waarden zien. Daarbij overheerst de bewolking met kans op een enkele bui. Wat een verschil met het vorige weekeinde toen de terrasjes in Brabant en Limburg overvol zaten en we eindelijk de winterjas aan de kapstok konden hangen. Dit weekeinde moeten hem alweer te voorschijn halen, want je zult de jas hard nodig hebben.

Vanaf maandag draait de wind naar het zuiden tot zuidoosten en meteen gaat het kwik in de dubbele cijfers lopen van maximaal 10 graden. Het is nog wel steeds grijs en de zon laat zich af en toe zien. Op dinsdag en woensdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en zon bij temperaturen die naar de 13 graden gaan. Het worden dan ook de mooiste dagen van de week, want daarna keert het sombere weer terug. Met een noordoostelijke stroming komt dan opnieuw frissere lucht onze regio binnen en daalt het kwik tot onder de 10 graden.

Halverwege maart kan het nog aardig koud zijn. Zo werd het in 2006 niet warmer dan 6 graden op 14 en 15 maart. Twee jaar geleden was het nog frisser met op deze dagen slechts een graad of 4. De koudste 15 maart ooit gemeten was in 1964 toen de gevoelstemperatuur op -11,5°C kwam in Leeuwarden. Zulke windchilll hoeven we dit weekeinde gelukkig niet te verwachten, maar het wordt wel gevoelig koud.

Mobiele versie afsluiten