Site pictogram Tilburgers.nl

Voor het gevoel ijskoud en overwegend droog

Alle foto’s van John Geerts

De weerverwachting voor het komende weekeinde: voor het gevoel ijskoud. Overdag liggen de temperaturen zowel op zaterdag als zondag op slechts 3 graden en op zondagochtend vriest het licht. De bewolking overheerst waar op zaterdagmiddag nog een sneeuwbui uit kan vallen. Op zondag is het droog met in de middag een opklaring. Maar omdat er een stevige wind staat liggen de gevoelstemperaturen op beide dagen rond het vriespunt. Brrrr. Na het weekeinde is het op maandag ook nog koud en geeft hetzelfde weerbeeld als dat van de zondag. Daarna verandert het weer. De temperaturen gaan omhoog naar 10 graden op de woensdag. Voordat het zover is krijgen we nog een kletsnatte dinsdag. Vanaf donderdag dalen de temperaturen weer en is het meest droog.

Vandaag was de uitvaart van dé weerman van Noord-Brabant Johan Verschuuren die vorige week op 85-jarige leeftijd overleed. Omdat vanwege corona er maar maximaal 50 mensen daarbij aanwezig mochten zijn was gelukkig Omroep Brabant er die de hele dienst via internet uitzond. Want velen wilde hem de laatste eer geven, want als er geen corona was geweest puilde de kerk helemaal uit. Een sombere dag dus voor alle weergenoten onder ons en het weer paste zich daar helemaal op aan. In de nacht begon het al te regenen en dat hield in Berkel-Enschot de hele ochtend aan.

Daarna ging de neerslag over in motregen en pas in de avond was het droog. De neerslagmeters werden dan ook goed gevuld: Berkel-Enschot en Eindhoven noteerde ieder 17 mm, Gilze-Rijen 16 mm, Ell had 19 mm en in Maastricht werd 20 mm afgetapt. Voor Brabant leverde dat voor bijna alle stations, met uitzondering van Volkel, een nieuwe dagrecord op voor wat betreft neerslag, want sinds 1901 is het op 28 januari nog nooit zo nat geweest. Voor zulke grote hoeveelheden neerslag moeten we terug naar 18 augustus van het vorig jaar toen in Berkel-Enschot 20 mm werd opgevangen. Oorzaak was een depressie boven de Britse Eilanden, waarbij een bijbehorende neerslagzone langzaam over Brabant trok. Nu is het droog, maar in de loop van vannacht staat alweer de volgende klaar. Deze neemt meteen ook zachte lucht mee, want de temperaturen gaan in de loop van de nacht omhoog en liggen op een graad of 9 tegen de ochtend.

De vrijdag begint dus kletsnat, maar snel wordt het droog. In de middag kan nog een enkele bui vallen en stijgt het kwik verder naar de 10 graden. Bij dit alles staat een matige tot vrij krachtige westenwind, kracht 4 tot 5. Oorzaak is een depressie die dicht in onze buurt ligt. Vervolgens ligt de volgende alweer klaar voor het weekeinde. Maar deze volgt een andere koers.

Op zaterdag ligt deze bij Wales en verplaatst zich naar Normandië. Hierdoor draait de wind naar het oosten en koude lucht komt onze kant op. Overdag wordt het namelijk slechts 3 graden en in de nacht gaat het vriezen. Het is de hele dag bewolkt, waar in de middag nog een sneeuwbui uit kan vallen. En doordat er een matige wind staat ligt de gevoelstemperatuur de hele dag rond het vriespunt. En dat is nogal een verschil met de dag ervoor die in de dubbele cijfers zal lopen. Op zondag ligt de depressie boven Italië en dat betekent dat de oostelijke stroming aanhoudt en dus ook aanvoer van de kou. In de ochtend vriest het licht en warmer dan opnieuw 3 graden zal het niet worden. Opnieuw overheerst de bewolking met in de middag zelfs een opklaring, maar het blijft wel droog.

Na het weekeinde krijgen we te maken met een nieuwe depressie die op de Atlantische Oceaan ligt tussen de Azoren en Groenland. Deze zorgt ervoor dat de oostenwind in stand wordt gehouden. Maandag laat dan kwikstanden zien van zo’n 4 graden die met lichte vorst begint. Voor wat betreft het weerbeeld lijkt dat veel op zondag: veel bewolking met soms een enkele opklaring en van neerslag is geen sprake. Dan gaat de depressie aan de wandel en de wind verlaat de oosthoek. Meteen zien we dat de temperaturen beginnen te stijgen van 7 graden op dinsdag tot een graad of 10 op de woensdag. Dit gaat gepaard met veel regen op de dinsdag. De wind is dan nog rustig, maar neemt op woensdag flink toe. Dan kan er nog een bui vallen, maar vaak is het droog. Vanaf donderdag beginnen de temperaturen weer langzaam te dalen. In het volgende weekeinde van 6-7 februari beginnen hogedrukgebieden zich te roeren en koersen richting Scandinavië en dat zou wel eens het begin kunnen worden van een winter.

Mobiele versie afsluiten