Site pictogram Tilburgers.nl

Vrij zonnig en droog

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: vrij zonnig en droog. We krijgen prachtig weer voorgeschoteld met heel veel zonneschijn afgewisseld met hoge wolken en het blijft droog. Het is wel fris met elke ochtend kans op lichte vorst en overdag is het maximaal 7 tot 8 graden. Na het weekeinde houden we het prachtige en rustige winterweer. Temperaturen lopen wel op van 9 graden op maandag tot 13 op het einde van de week. Pas tegen het weekeinde neemt de kans op neerslag toe.

Wat een onstuimig begin van het jaar. We hebben namelijk al drie (!) stormen achter de rug. De eerste was storm Henk op 2 januari, waarbij in IJmuiden en Vlissingen minstens een uur lang windkracht 9 werd gemeten. IJmuiden tikte zelfs even windkracht 10 aan. Schiphol en Vlieland noteerden daarbij windstoten van maximaal 112 km/uur. IJmuiden had nog 118 km/uur en dan spreken we van orkaankracht.

Vrijwel overal langs de kust vielen bomen om of werden zonnepanelen van daken geblazen. En dan de nacht van 21 op 22 januari toen storm Isha ons aandeed. Vlieland, Texel en IJmuiden kreeg dit fenomeen over zich heen met windstoten van 110 km/u in IJmuiden, 108 op Vlieland, 106 in Den Helder en 100 km/u op Texel. Ook in onze regio waaide het behoorlijk hard tot windkracht 7 en stoten tot 76 km/u. En dan de derde storm die afgelopen woensdagnacht passeerde en de naam Jocelyn meekreeg. Vlissingen en IJmuiden bereikte beide windkracht 9 met windstoten tot 101 km/u in Zeeland en 97 km/u op Schiphol en in het Groningse Nieuw-Beerta. Bij dit alles was het alweer de vierde winterstorm: storm Pia trok op 21 december namelijk over de Waddeneilanden.

Het onstuimige weer van deze week zorgde voor een einde aan een winterse periode wat gepaard ging met hoge kwikstanden. Gisteren steeg het kwik zelfs tot 13,4°C in Berkel-Enschot en 13,7°C in Volkel en Eindhoven en dat vond plaats in de nacht. Afgelopen nacht was het volle maan en in januari heet dat de wolfmaan. De Indianen gaven deze naam, vanwege het huilen van de wolf in de besneeuwde velden als ze aan het jagen waren. Dat je het maar weet.

We hebben maar heel weinig van deze wolfmaan gezien. De bewolking overheerste waar wat motregen of lichte regen uitviel en heel opvallend daarbij is, dat de temperatuur ging stijgen. Dat hoort bij een actieve neerslagzone die nu ons bereikt en vervolgens naar het oosten trekt. Deze vrijdag begint dan ook kletsnat en daarbij neemt de wind flink toe met kans op zware windstoten tot 90 km/u bij zo’n 11 graden. In de middag is het voorbij en laat de zon zich uitgebreid zien en dan daalt het kwik weer.

In het weekeinde krijgen we te maken met een hogedrukgebied die op zaterdag boven België ligt en daarna opschuift naar Duitsland. Dit zorgt voor prachtig weer met heel veel zonneschijn afgewisseld met wat sluierwolken. Wel komen we dan in koude lucht terecht. De nachten worden helder en dan kan het zowel op zaterdag- als zondagochtend plaatselijk licht vriezen. Overdag wordt het 7 tot 8 graden. Na het weekeinde houdt het hogedrukgebied stand ondanks dat depressies vanuit het noorden deze proberen aan te vallen. Pas op het einde van de week lukt dat en neemt de bewolking toe en gaat er neerslag vallen. Maar tot die tijd is het heerlijk winterweer met een mix van zon en (sluier)wolken en het blijft droog. Elke dag gaat de temperatuur omhoog van 9 op maandag tot een graad of 13 op de donderdag. Ook de nachttemperaturen stijgen, waardoor er vrijwel geen vorst meer kan optreden.

Mobiele versie afsluiten