Site pictogram Tilburgers.nl

Vrijwel heel Tilburg no-fly zone voor drones

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Het vliegen met drones, op afstand bestuurbare mini-vliegtuigjes of helikopters, al dan niet uitgerust met een camera, wordt steeds populairder naarmate deze dingen ook goedkoper worden. Het vliegen met drones is echter wel aan strenge regels gebonden.

In het grootste gedeelte van Nederland mag je met drones vliegen, maar niet in de zogeheten no-fly zones, die te vinden zijn in de buurt van vliegvelden en ziekenhuizen.

Voor de gemeente Tilburg houdt dat in, dat door de ligging tussen meerdere vliegvelden en ziekenhuizen die voorzien zijn van een heli-platform, dat binnen de gemeente maar een paar witte plekken overblijven waar drones wél mogen komen. Namelijk alleen in het noordoosten van Tilburg en in Berkel-Enschot en Udenhout.

Op de witte, toegestane plekken mogen drones niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond of het water. Het is ook verboden om boven aaneengesloten bebouwing te vliegen. Boven een mensenmassa vliegen mag wel, maar daarbij moet je wel rekening houden met de bescherming van privacy.

Met een drone maak je inbreuk op iemands privacy als:

Als een drone voorzien is van een camera, GPS, radar, microfoon en / of een wifi-router, maak je al inbreuk op iemands privacy, zelfs als deze toepassingen uit staan en je beelden of andere gegevens opneemt van mensen, zonder dat zij dit van tevoren weten. Het vastleggen van iemand valt namelijk onder het verwerken van persoonsgegevens, waarvoor de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing is.Overtreding van deze wet wordt gezien als een strafbaar feit en kan zelfs een gevangenisstraf opleveren.

Het bovenstaande geldt alleen voor privé-gebruik van een drone. Als een drone wordt gebruikt om geld mee te verdienen (zakelijk gebruik) is het noodzakelijk om een vergunning te hebben voor je bedrijf, voor de piloot en voor de drone zelf. En ook een bewijs van luchtvaardigheid. Deze vergunningen en het bewijs van luchtvaardigheid kun je aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Bronnen: kadaster.nl/dronekaart | Inspectie Leefomgeving en Transport |

Mobiele versie afsluiten