Site pictogram Tilburgers.nl

Waar zijn de Social Sofa’s?

De Social Sofa "Op Mij" met een gedicht van Nick J Swarth heeft van 2006 tot 2007 op de Heuvel gestaan

De Social Sofa’s zijn inmiddels een bekend fenomeen in Tilburg. Het  initiatief van Karin Bruers om 1.000 bankjes in de stad te plaatsen om sociale verkilling tegen te gaan, is omarmd door de stad. Er waren de voorafgaande jaren veel gewone banken weggehaald naar aanleiding van klachten over vandalisme en ‘hangjeugd’.

Het idee van Karin Bruers werd werkelijkheid en op 9  september 2006 presenteert ze de eerste Social Sofa’s op de Heuvel.

Sindsdien is het vrij stil rondom de Social Sofa’s. Er komen regelmatig banken bij, maar evengoed verdwijnen er banken. Ze gaan soms ook stuk, of door verkeerd materiaal, of door vernieling, of anderszins. Meestal keren deze Social Sofa’s na reparatie weer terug, soms ook niet.

Drie social sofa’s bleven destijds op de Heuvel staan: ‘Op Mij’, ‘Kwatsproat’ en een Mozaïek bankje. In de loop van 2007 zijn die drie bankjes vervolgens verdwenen, en het is niet duidelijk waar ze gebleven zijn. Op 25 april 2008 zijn op de Heuvel drie bankjes geplaatst van de kunstenaar Rob van Trier. Maar ten tijde van de renovatie van de Heuvel zijn die verplaatst, eerst naar het Duvelhok en tenslotte staan deze drie nu achter Café Philip aan de Heuvelring. Ook is er in 2007 een bankje geplaatst op de kop van de Piushaven. Na verloop van tijd is deze sofa ook weggehaald en is er niks voor teruggekomen.

Deze Social Sofa stond in 2007 op de 'kop' van de Piushaven. De huidige plek is onbekend.

Dit geldt ook voor de Social Sofa die vroeger op De Schans stond. Die sofa bevatte historische foto’s uit de omgeving. Ook het bankje dat bij de Hofstede in de Blaak stond, staat er niet meer. Een woordvoerder van Social Sofa heeft laat weten dat ze herplaatst zijn en heeft toegezegd om met een overzicht te komen.

Foto’s van de Social Sofa’s staan online in een web-album, waaronder ook de ‘verdwenen’ bankjes. Naar Picasa Web-album

Mobiele versie afsluiten