08-10-2009 | 1 | onbekend | ter plaatse | Californische Rivierkreeft – Pacifastacus leniusculus | Peter Krijnen | Kaaistoep West |
Een rivierkreeft in Tilburg ? Ja, de uiterst zeldzame Californische rivierkreeft is een amerikaanse exoot en duikt sinds een aantal jaar op in een beek ten westen van Tilburg. De rivierkreeften zijn in Nederland, mede te wijten aan de stijging van temperatuur, aan een opmars bezig in Nederland. Maar liefst 5 soorten komen momenteel in het wild voor.
De Europese rivierkreeft (Astacus astacus)
De Turkse rivierkreeft (Astacus leptodactylus)
De Californische rivierkreeft (Pacifastacus lenusculus)
Vindt ook zijn oorsprong uit Noord Amerika. Hij is het eerst geïntroduceerd in Scandinavië voor de consumptiemarkt en de aquariumhandel. Deze kreeft kenmerkt zich door zeer massieve scharen met een witte vlek bij de basis van de vingers. Ook deze soort heeft achter het oog 2 stekels, de achterste is echter kleiner dan de voorste. De kreeft kan ongeveer 12 cm groot worden.
De Rode Amerikaans rivierkreeft
De Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft (Orconectus Limosus)
Einde van de vorige eeuw is de kreeft in de beek van de Oude Leij terechtgekomen. Hoe is een raadsel. Vermoeden bestaat dat hij uit de vijvers in de Blaak gekomen is.
Naschrift uit artikel van KNNV mbt Kreeften
Na de inventarisatie van oktober 2007 is de Oude Leij nog tweemaal bemonsterd. Op 9 mei 2008 en 17 september 2008 werden respec-tievelijk 298 en 819 kreeften gevangen. In dezomer van 2008 is voor het eerst een grote Californische rivierkreeft gevangen in de vijvers van Blaak, die afwateren op de Oude Leij. Het einde van de groei is nog niet in zicht.
2 reacties
Voeg die van jou toe →[…] B. Haanstra (aka Popeye Doyle op twitter) corrigeert me: het is een uitheemse kreeft, zegt hij. En dat klopt! John Geerts schreef in 2009 over de Californische rivierkreeft die voorkomt in de Oude Leij en waarvan het vermoeden is dat die uit de vijvers in de Blaak is gekomen. Klik hier voor zijn observatie. […]
Ik heb ook een kreeft zien rondwandelen op het fietspad parallel aan de snelweg in de Blaak in Tilburg. Welke soort het was weet ik niet.