Site pictogram Tilburgers.nl

Waarneming van de dag: Oosterse sterhyacint

Geen detailinformatie 28-03-2010 2 onbekend bloeiend Oosterse sterhyacint – Scilla siberica Frank Gijselhart Udenhout

De Oosterse sterhyacint (Scilla siberica) is een bolgewas uit de aspergefamilie (Asparagaceae). In het wild komt de plant in Nederland voor.

De plant lijkt sterk op de vroege sterhyacint (Scilla bifolia), maar heeft knikkende bloemen. Ook zijn de bloemstelen korter dan de diameter van de bloemen, terwijl deze bij de vroege sterhyacint juist langer is. Ten slotte kan de bol evenals de vroege sterhyacint twee bladen hebben, maar in tegenstelling tot de vroege sterhyacint kan de Oosterse sterhyacint ook drie of vier bladen hebben.

Voor het natuurlijke verspreidingsgebied wordt meestal, zoals de soortaanduiding siberica al aangeeft, Siberië opgegeven. Ten minste een bron ontkent Siberië ten stelligste en geeft Midden-Rusland op. Heukels’ Flora van Nederland noemt Zuidoost-Europa en Klein-Azië als oorspronkelijk verspreidingsgebied. De plant is als stinzenplant in West-Europa ingeburgerd.

Gedurende de winter is de plant niet meer dan een vingerdikke bol. Al vroeg in het voorjaar komen hier dunne bladen uit. De stervormige bloemen bloeien in het voorjaar, in maart en april, terwijl gedurende de zomer er niets meer van het plantje te zien is.  (bron)

Mobiele versie afsluiten