Site pictogram Tilburgers.nl

Waarneming van de dag: Polei

Geen detailinformatie 26-09-2009 9 onbekend bloeiend Polei – Mentha pulegium Koos Werther Drasse Driehoek Foto

Polei is familie van de pepermunt (mentha) en is  vrij zeldzaam in Nederland. Alleen in delen van Maas, Waal en Vecht komt hij voor.  De vraag is dan ook of dit een echte natuurlijke variant is, of een gekweekte vorm, aangezien veel telers polei ook aanbieden als een kruidenplant. Overigens is de Drasse Driehoek, het vochtige gebied in een beekdal tussen Oude Warande en Reeshofbos.

Polei
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht: Mentha (Munt)
soort
Mentha pulegium
L. (1753)

De plant wordt 15-30 cm hoog en vormt bovengrondse uitlopers. De slappe, vierkantige stengels wortelen makkelijk. De smal-eivormigebladeren zijn 5-10 mm breed en hebben een ondiep gekarteld-getande rand of een bijna gaafrandige rand.De polei (Mentha pulegium) is een giftigeoverblijvende plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). Het is een plant van natte, ’s winters overstroomde, voedselrijke grond inuiterwaarden, langs plassen en in graslanden. De plant komt van nature voor in Eurazië. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen.

De polei bloeit in augustus en september met lichtpaarse, 4-6 mm lange bloemen. De kroonbuis is van binnen kaal. De ongelijke vijftandige kelk is ongeveer tweelippig met in de keel een ring van lange witte haren, die de keel in de vruchttijd afsluiten. De bloemen staan inschijnkransen. De bovenste schijnkrans is kleiner en armbloemiger dan de daaronder zittende, waardoor de stengel daaronder eindigt in een groepje kleine bladeren.

De vrucht is een vierdelige splitvrucht. De lichtbruine, ovale zaden zijn circa 0,75 mm groot.


Gebruik

De plant wordt gebruikt in de siertuin.

Van de gedroogde bladeren kan thee worden getrokken. In Spanje is dit een zeer gangbarekruidenthee die overal verkrijgbaar is.

Uit de plant wordt etherische olie gewonnen, die kleurloos is of een lichtgele kleur heeft. De olie heeft een zware muntgeur en wordt voornamelijk gebruikt in wasmiddelen en goedkope parfums. Het plantengif bestaat uit pulegoon dat de menstruatie kan bevorderen maar ookabortus teweeg kan brengen.


Namen in andere talen

Mobiele versie afsluiten