Waarneming van de dag: Roodborsttapuit

15-07-2009 6 onbekend ter plaatse Roodborsttapuit – Saxicola rubicola Hans van Berkel Huis ter Heide
15-07-2009 2 onbekend ter plaatse Roodborsttapuit – Saxicola rubicola Erik Rijnen Huis ter Heide

We hebben twee waarnemers van de Roodborsttapuit in Tilburg vandaag. Erik Rijnen die hem zag bij Huis ter Heide en Hans van Berkel die de vogels daar ook bespeurde. Het moet niet uitgesloten worden geacht dat het om dezelfde exemplaren gaat 😉

Omschrijving

De roodborsttapuit lijkt sterk op het paapje maar beide soorten komen zelden voor in hetzelfde gebied. In tegenstelling tot het paapje, dat de voorkeur geeft aan extensief gebruikte landbouwgebieden, komt de roodborsttapuit met name voor in hoogvenen en heidegebieden. De roodborsttapuit is van het paapje te onderscheiden door het ontbreken van een wenkbrauwstreep en de zwarte keel. Het vrouwtje is minder contrastrijk getekend dan het mannetje. De zangpost van het mannetje bevindt zich in de top van een alleenstaande struik, maar de vogel kent ook een zangvlucht.

De vogel blijft lang genoeg in Nederland om twee legsels groot te brengen, dit komt omdat de roodborsttapuit slecht over een korte afstand trekt. De meeste vogels trekken naar Zuid-Europa, maar er zijn ook roodborsttapuiten die in Nederland overwinteren.

Kenmerken

Het mannetje heeft een zwarte kop, zwarte wangen en een witte halsvlek
De borst van het mannetje is helder oranjerood van kleur
De bovenzijde is donkerbruin tot zwart
De onderzijde is en stuit zijn wit
Het vrouwtje is minder helder gekleurd dan het mannetje

Roodborsttapuit bij soortenbank.

Geef een reactie