Site pictogram Tilburgers.nl

Waarneming van de dag: Slaapkamergeluk

Geen detailinformatie 17-11-2009 3 onbekend ter plaatse Slaapkamergeluk – Soleirolia soleirolii G de Kinderen Tilburg Foto

Geluk in Tilburg: Slaapkamergeluk gesignaleerd:

Slaapkamergeluk is een wachtkamersoort en is geen onderdeel van de officiele Nederlandse flora.  Slaapkamer-geluk behoort tot de brandnetelfamile en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Slaapkamergeluk werd aan het begin van de 19e eeuw ontdekt door Joseph Francois Soleirol, een botanicus. De plant groeide op de voedzame bodem van de subtropische bergwanden van Corsica onder de verkoelende schaduw van de bomen.

Het is een klein plantje dat plat op de grond groeit in stedelijk gebied. De soort is ingeburgerd in Ierland, Groot-Brittannië en in Vlaanderen en lijkt zich ook in Nederland te vestigen. In Nederland is de soort gevonden in Delft, Den Haag (drie locaties), Utrecht (drie) , Amsterdam (acht) en Houten.

De soort groeit bij voorkeur tussen stenen op schaduwrijke vochtige stenige plaatsen in het stedelijk gebied, zoals stegen en binnentuinen en beperkt zich niet tot oude binnensteden: in Houten en Zoetermeer groeit de soort in een nieuwbouwwijk uit resp. de jaren 80 en 90. In de binnenstad van Utrecht komt de soort voor op de stoep van nieuwbouw.

De soort groeit in oude steden regelmatig in een kenmerkend gezelschap met Mycelis muralis, Pseudofumaria lutea, Epilobium roseum en Meconopsis cambrica. Deze opvallende soortcombinatie is in diverse steden waargenomen. In nieuwbouwwijken staat de soort in de rand van kleine smalle tuinen op de noordkant, waarbij de plant gedeeltelijk in de tuin en gedeeltelijk op de stoep groeit. (Bron: Waarneming.nl MH)

Mobiele versie afsluiten