Er is iets vreemds aan de hand met de Tilburgse bomen. Hoewel het volop zomer is en het bladerdek normaal gesproken vol loof zit, worden sinds enkele weken de kruinen kaal. Bomen verliezen en masse hun nog groene bladeren en nog onrijpe vruchten. Takken in de kronen, die gewoonlijk vol met bladeren zitten, zijn ineens kaal. Op het eerste gezicht lijkt het of er een flinke storm heeft huisgehouden.
Wie dichterbij gaat kijken, ziet dat de gevallen bladeren vol rare bruine en zwarte vlekken zitten en dat het schors van de bomen loslaat, daaronder rot het normaal nog levende hout. Eikels, die nu nog groen aan de bomen horen te hangen, zijn al gevallen en zijn niet alleen groen, maar soms wit van kleur.
Bram van Beurden, voorzitter van de Stichting Stadsbomen luidde maandagavond 1 september bij de inspraakraad de noodklok. “Alle bomen zijn onderhevig aan een stressfactor. We zien op dit moment een massale sterfte van bomen in en om Tilburg.” Het gaat hierbij niet slechts om een bepaalde soort; alle loof- en naaldbomen zijn aangetast en ook veel planten en struiken. Maar wat het is, of waardoor dit wordt veroorzaakt is een raadsel. Deze massale ziekte van bomen is al op verschillende plaatsen in de stad waargenomen: in het Wandelbos, in het Wilhelminapark en langs lanen.
Er zal nu snel een onderzoek moeten worden gedaan door deskundigen, om te achterhalen waardoor deze vreemde aantasting is veroorzaakt en wat de gevolgen zullen zijn voor de bomen en parken in de stad.
10 reacties
Voeg die van jou toe →woon aan een singel heb 50 ongeveer 50 elzen langs de singel schrikbarend de slechte toestand ervan veel verticale scheuren in de bast zodra het blad eraan komt gaat het vallen elzen proppen worden met de laatste 5 jaren steeds minder en erg klein katten beginnen in oktober al te vallen meestal met een stukje tak er nog aan 1 boom is al gaan rotten aan de binnenkant een els verleden jaar bij ons in de buurt bij de voet afgebroken bomen rond een parkeertereintje 16 stuks van een voor mij onbekend soort 14 verticale strepen en veel grote dode takken het blad is er al vroeg af en steeds kleiner 2 zijn er nog goed en hebben een gladde bast en grote bladeren die laat vallen kan in een omgeving van 200 meter rond m’n huis veel zieke bomen vinden da vogels in de singel in de winter voor m’n deur min 50 wilde eenden waren 5 jaar geleden nu afgenomen tot 6 kuif eenden van 12 naar 4 zaagbekken 16 naar 1 ijsvogeltje gezien 15 x 1 aalscholver ook verminderd wel dit jaar voor het eerst 4 krak eenden in de winter wel dit jaar canadese ganzen 5x ik voerde altijd als ik de deur uit kwam had het hele koor me in de gaten nu voer ik niet meer want het is voor de honden of ratten er zijn nu nog 2 wilde eenden in de singel te vinden was 5 jaar geleden +/- 16 stuks om deze tijd meerkoeten zijn ongeveer gehalveerd wat rust geeft in het voorjaar dit jaar zijn er geen molshopen meer gezien anders minstens 70 in mijn gezichtsveld nu niets meer DE OORZAAK naar mijn mening Straling van gsm wifi detect telefoon en G4 en G5 is van de laatste 5jaar wat gaat er met ons gebeuren we kunnen toch zonder de natuur en zuurstof hopend dat u aan deze gegevens wat hebt wat ik er zelf aan doe weer een bedrade tefoon computer en alles geaard zelf slaap ik op een aardmatje en onder de computer een aardmat gezondheid stuk vooruit gegaan
HG johannes
De oorzaak is enorme hoeveelheden alluminium in regen. deze giftige regen beachadigd het loof en verkort de leeftijd van naald en groenblijvend blad waardoor groenblijvers kaler worden en uiteindelijk afsterven. Herplanten heeft geen zin want de bodem is veegoftigd. Die zogenaamde condensporen van vleigtuigen zijn eigelijk millitaire vliegtuigen de omder andere alluminium barium andere metalen en zelfs verbode pesticiden over ons vernevelen. Zogenaamd om en reflecterend schild in de atmosfeer te maken om ons te “redden van global warming”Dit klinkt ongeloofwaardig maar er word vollop over gesproken ook in wetenschappelijke en millitaire kringen. Kijk vaker omhoog dan kun je zien waarvik over praat.
Niet alleen sterfte van bomen, maar ook van vissen in tilburg.
Je zou bijna denken dat als Tilburg aangetast is, dan ongetwijfeld ook de omgeving.
Het is zeer verontrustend….
allemaal te danken aan chemtrails, het sproeien van aluminium, barium en strontium. en wat nog meer aan giftige stoffen…
In diezelfde periode vielen de eekhoorns dood uit de bomen in het oosten van het land…
Kijk eens op de site van TCI Cleaning. Deze firma stoot al tientallen jaren fluor uit, van de bakblikken die ze behandelen. Daar zit een tefallaag op, die TCI kraakt. Fluor verdwijnt door hun verbrandingspijp en je krijgt een “fall out” waar de wind dit brengt. Fluor is supergiftig en bindt bovendien Ca en Mg.
Het zou heel goed kunnen dat de enorme stijging aan hoogfrequente straling de veroorzaker is van het ziek worden en uitvallen van bomen. Het g4 netwerk is volop in uitbreiding en straalt nog 40 % harder (lees: agressiever) dan dat van G3. Ook binnenplanten verdragen hoogfrequente straling slecht. Menigmaal sterft een plant naast een DECTtelefoon. Interessant is dat brugklassers afgelopen maand een prijs hebben gekregen en in de media in het licht zijn gezet vanwege hun onderzoekje hieromtrent. Een bakje met tuinkers in een ruimte waar straling was en een ander bakje tuinkers in een stralingsvrije ruimte. De tuinkers in de stralingsvrije ruimte was in bloei, terwijl die in de ruimte met straling dood was. Bomen en planten absorberen in eerste instantie electromagnetische smog, totdat…de aanval te groot is, wellicht.
Het lijkt me eerder dat de bomen en planten een téveel hebben gekregen, in bovenstaande reactie van @Wobbel zou een kern van waarheid kunnen zitten, maar in de warande heb ik deze sproeivoertuigen niet gezien. Wat heeft men ondernomen tegen de processierups? En is het in andere steden ook in parken zichtbaar? Dan kan het met wat mazzel misschien ook een bijwerking zijn van het té vroege voorjaar?
Hier in Enschede is in het kader van de bezuingingen op de groenvoorzieningen massaal met Roundup gesproeid. Goedkoop studentje op een quad kon heerlijk rondscheuren en spuiten. Of alles in de juiste doseringen gebeurt is….
Op sommige plaatsen zag je dagen later gewoon de dorre sproeigrens op gewone planten. Hoe wordt in Tilburg het onkruid bestreden?
Een mogelijke oorzaak kan zijn kalkgebrek als gevolg van de zure regen in het verleden. Dan zie je dat er niet genoeg kalk bovenin de boom komt en opwaarts de kruin steeds kaler wordt. Maar waarschijnlijk speelt er meer, zoals bijvoorbeeld het droge voorjaar.
http://www.mijnbestand.nl/Bestand-VFOJFEII4H6R.mp3
Bram van Beurden, voorzitter Stichting Stadsbomen spreekt in.
(Nu stond ik zo dicht mogelijk bij de box, toch wel wat ruis).
Erik van Vliet Bram deelt zijn zorg. Honderden bomen zijn doodziek in Tilburg.
Behoudt van bomen is belangrijk. Bomen worden beschermd. Op dit moment is er factor S (de factor is niet bekend). Kastanjeziekte, eikensterfte, Iepenziekte was allemaal al bekend. Maar nu is er een massale sterfte van honderden bomen. Tilburg en omgeving. Over vijf tot tien jaar zijn de huidige bossen niet herkenbaar. De bomen laten hun bladeren al groen hun blad laten vallen. Hoogleraar van Wageningen is al benaderd om te kunnen helpen bij het doen van onderzoek. Verschikkelijke boodschap. Loes benadert de vakmanschap en kundigheid van Bram van Beurden. Paulus Oerlemans vraagt hoe goed er naar het belang van groen bekeken wordt. Bram erkent dat dit een goede vraag is. En vertelt over de waarde van bomen. De waardering is niet genoeg. Voor onze gezondheid zijn we afhankelijkheid van bomen. De bomen gaan nu zelf kapot, dit bedreigt onze gezondheid. Meer onderzoek is gewenst. (Foto’s worden gedeeld ook te vinden op de website van Tilburgers.nl ook het Brabants Dagblad heeft aandacht besteed aan dit thema in de papieren editie en via blog (Jasper).
Er zijn te veel scenario’s om op te noemen. van de meest simpele tot de meest verontrustende. De meest simpele kunnen zijn: temperatuur, troposferische ozon en andere vluchtige stoffen als benzeen en zwaveloxide. Wat het niet is is verdroging. Ik heb al reactie uit Wageningen daar is nog niets bekend maar men is nu wel geïnteresseerd.