Site pictogram Tilburgers.nl

Wandelen voor water: Woensdag 23 maart 2010

Zoals ieder jaar organiseert de Tanzania werkgroep, stedenband Tilburg-Same een gezellig festijn voor de basisscholen. Op woensdag 24 maart is het weer zover: Wandelen voor Water 2010.

Er gaan 171 leerlingen (groepen 7/8) van vijf Tilburgse basisscholen met 6 liter water in een rugzak een wandeltocht van 6 km maken door de Tilburgse binnenstad. Met deze wandeltocht zamelen de kinderen geld in  voor een drinkwaterproject in onze partnergemeente Same in Tanzania. Tegelijkertijd kunnen ze ervaren wat het voor hun leeftijdgenootjes in Tanzania betekent dat zij geen kraan met schoon drinkwater thuis hebben, maar dit water iedere dag ver weg moeten halen.    Vertrek morgenvroeg 23 maart 2010 vanuit Duvelhok.

Nadere uitleg

Sommigen van jullie weten al wat dat betekent, voor anderen is

het de eerste keer dat ze voor het goede doel lopen. Maar waarom

doen we dit? Ieder jaar wordt er een project gekozen in Tanzania om

de mensen en kinderen, die het niet zo goed hebben als wij, te helpen

een beter leven te krijgen.

In het district Same in het noorden van Tanzania ligt het dorpje Majevu.

De bewoners van dat dorpje zijn afhankelijk van het water dat van de

hellingen van de bergen naar beneden stroomt. De klimaatverandering,

langere droogteperioden en de groei van de bevolking heeft ervoor gezorgd dat er een groot watertekort is in het dorpje Majevu en op de lagere en middelbare school.

Jullie draaien ’s ochtends de kraan open en het water stroomt. Stel je je de vrouwen en kinderen in Majevu eens voor. Zij lopen vijf kilometer om water te halen. Soms gebeurt dat met handkarren en ezels, maar ze dragen ook jerrycans van 10 of 20 liter op hun hoofd.

Denk er maar eens aan, als je straks met 6 liter water op je rug loopt. Dan begrijp je dat dat heel vermoeiend is en in de tijd dat je water haalt kan je geen andere belangrijke dingen doen om het leven in je dorpje beter te maken.

Daarom willen we dit jaar dit dorpje helpen. Majevu ligt 3 kilometer van de hoofdweg en heeft meer dan 3.000 inwoners. Er is één lagere school en één middelbare school. Er wonen veel mensen en er komen steeds meer mensen bij. Omdat de bevolking groeit is er te weinig water en zijn er te weinig sanitaire voorzieningen (toiletten en de mogelijkheid om je eens lekker te wassen).

Wat gaan we doen met het geld dat jullie gaan verzamelen. Eerst gaan deskundigen kijken waar het beste een bron geslagen kan worden. Als de bron dan geslagen is, komt er een pomp om het water naar boven te pompen. Verder moeten er een aantal mensen weten hoe je zorgt dat de pomp altijd werkt, dus gaan we die daarvoor opleiden. Er komt een hele grote tank met een inhoud van ongeveer 40.000 liter waarin het water opgeslagen kan worden. Daarna moeten er nog leidingen aangelegd worden naar kranen overal in het dorp. Zeg maar tappunten waar de bewoners het water kunnen halen, zodat ze niet meer zo lang moeten lopen.

Je begrijpt dat dit project veel geld kost. In totaal ongeveer 28.000 euro. Als we dit bedrag met elkaar bij elkaar kunnen lopen, maken we daarmee 3.000 mensen in Majevu heel erg blij.

Zet ‘m op en heel veel plezier en succes op 24 maart!

Mobiele versie afsluiten