De weersverwachting voor het komende weekeinde: warm en wisselvallig. Zaterdag lijkt de beste dag te worden ondanks dat het vaak bewolkt zal zijn. Temperatuur stijgt naar een aangename 21 graden en pas in de middag gaat er een bui vallen. Op zondag regent het al in de ochtend die ’s middags overgaat in (onweers)buien. Met 18 graden wordt het minder warm. Na het weekeinde houden we die temperatuur, maar ook de wisselvalligheid.
We hebben er dit jaar lang op moeten wachten. Maar vanmiddag was het zover toen in De Bilt om 13:20 uur het kwik de 20 graden bereikte en we de eerste officiële warme dag van 2023 konden noteren. Dat is overigens vier weken te laat, want normaal valt deze rond 13 april. In deze eeuw is het nog nooit gebeurd dat we zo laat zo’n warme dag hebben.
We moeten helemaal terug naar 1992 toen pas op 13 mei de grens van 20 graden bij het KNMI werd gepasseerd. Op andere plaatsen gebeurde het dit jaar al eerder. Namelijk in Arcen (20,0°C), Hupsel (20,5°C), Nieuw Beerta (20,9°C) en in Twenthe waar het kwik steeg tot 21,6°C en dat vond allemaal plaats op 22 april. De laatste keer dat we een warme dag konden registreren was op 30 oktober. Ondanks dat overal de vlaggen halfstok hangen als gevolg van Dodenherdenking was het voor de weergenoten onder ons toch een beetje feest.
De temperatuur steeg namelijk zo hard dat de 20 graden maar een schijntje was. In het Zeeuwse Wilhelminadorp en rondom Tilburg steeg het kwik naar 24,4°C. Ell had 24,2°C, Maastricht 24,1°C en Gilze-Rijen en Eindhoven zagen het ieder 24,0°C worden. In België werd in steden zelfs 26 tot 27 graden gemeten. Deze warmte ging gepaard met heel veel sluierbewolking die de zon op enkele momenten zelfs afdekte. De bewolking zal de komende uren verder toenemen door de komst van een neerslaggebied die inmiddels Zeeland is binnengedrongen en verder het land in trekt. Dit neerslaggebied maakt onderdeel uit van een depressie voor de kust van Ierland met een uitloper tot over België. In onze regio blijft het overigens droog en daalt de temperatuur de komende nacht tot een graad of 12.
Bevrijdingsdag start met een afwisseling van zon en wolken, waarbij de temperatuur al flink omhoog gaat tot zo’n 20 graden. Maar dan wordt de atmosfeer onstabiel en ontstaan er stapelwolken, waaruit buien vallen die met onweer en hagel gepaard kunnen gaan. Daarbij zijn windstoten mogelijk tot 60 km/uur. Het KNMI heeft hiervoor code geel afgekondigd voor Brabant vanaf 13:00 tot 20:00 uur. Let goed op als je Bevrijdingsdag buiten viert, want het kan gaan spoken. Overigens vindt in de avond op deze dag nog iets bijzonders plaats en dat is een gedeeltelijke maansverduistering. Daarbij is het alleen het einde van de eclips te zien.
Na het wegtrekken van de buien ontstaan er opklaringen en valt de wind weg. Hierdoor ontstaat er nevel en mist waar de zaterdag mee gaat beginnen. Vervolgens gaat deze over in laaghangende bewolking, waar een bui uit gaat vallen. Met een zuid tot zuidwestenwind zitten we nog steeds in de warme lucht en kan het 21 graden worden. Op zondag passeert er een regenzone die in de middag overgaat in buien die met onweer gepaard kunnen gaan. Daarbij wordt het minder warm en blijft op een graad of 18 steken. De zon heeft het op beide dagen moeilijk om door te breken. En dat geldt ook voor begin volgende week. De bewolking overheerst en regelmatig vallen daar buien uit. We komen namelijk in een westelijke stroming terecht met constante aanvoer van buien en temperaturen van rond de 18 graden. Pas vanaf woensdag laat de zon zich wat meer zien, maar blijft het wisselvallig.