Zo’n 150 actieve bewoners van de 12 buurtpreventieteams in Tilburg kregen donderdag 30 september in het gebouw van de politie aan de Ringbaan West een warm onthaal. Burgemeester Noordanus: “Ik ben er trots op dat in deze stad mensen wonen die zo een actieve bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van hun woonomgeving. Buurtpreventieteams zijn een heel belangrijke schakel tussen bewoners, politie, gemeente en andere organisaties”.
Tijdens deze bijeenkomst stelden de teams zich aan elkaar voor en kregen zij informatie van diverse organisaties die zich inzetten voor veiligheid. Rianne Visser, plaatsvervangend districtchef van de politie Midden-Brabant, sprak over ontwikkelingen rond sms-alert, criminaliteit en over de dagelijkse praktijk van de wijkagenten.
Het doel van buurtpreventieteams is dat bewoners en politie er samen voor zorgen dat dieven, inbrekers en vernielers minder gemakkelijk de kans krijgen hun slag te slaan. Dit kan door zichtbaar te zijn op straat, ogen en oren de kost te geven en te praten met buurtbewoners. Zo blijven de bewoners beter op de hoogte van ontwikkelingen in de buurt. Dit bevordert de sociale contacten en het gevoel van veiligheid.
De vrijwilligers van buurtpreventieteams gaan ten minste één keer per week, per koppel, drie aaneengesloten uren, in hun wijk surveilleren. Zij krijgen daarvoor goede uitleg en instructie op het politiebureau. De bewoners gaan fietsend of lopend op pad in de wijk. Er is altijd een eenheid van het politieteam beschikbaar die de surveillerende burgers, indien nodig, kan ondersteunen. Na afloop van de surveillance volgt op het bureau een debriefing waar de bijzonderheden uitgewisseld kunnen worden.
Tilburg heeft Buurtpreventieteams in de Besterd, ’t Zand, Wandelbos, Vlettevaart (Blaak), Zorgvlied, Reeshof, Berkel-Enschot en Binnenstad. In de wijken Trouwlaan/Uitvinderbuurt en Groenewoud en Kastelenbuurt zijn de buurtpreventieteams in oprichting.
Recente reacties