Site pictogram Tilburgers.nl

Warm tot heet zomerweer met 34 graden op woensdag

weerbericht2016-07-15--Tarwe-in-avondzon-Hoefstraat 2Hadden we de afgelopen week te maken met veel bewolking en wat neerslag, nu krijgen we de komende periode warm, droog en zonnig zomerweer voorgeschoteld.

Het wordt zelfs zo warm dat op woensdag de tropische grens ruim wordt overschreden en we dan de hoogste julitemperatuur tot nu toe krijgen.

De Oostplas, in het oostelijk gedeelte van Bakertand zou naar Goirle gaanDaarbij worden kwikstanden verwacht van 33 tot 34 graden en dat is ruim zeven graden warmer dan eerder werd verwacht! Oorzaak is de enorme hitte die op dit moment boven Spanje bevindt met temperaturen die de komende dagen op 43 tot 44 graden komen te liggen.

Zelfs in het zuidoosten van Frankrijk worden temperaturen verwacht van 40 graden. Deze warme bel komt met een zuidwestelijke en later zuidoostelijke stroming onze kant op, waarbij onderweg deze een paar graden verliest. Maar dat het heet zal worden is vrijwel zeker. En dat is geen goed teken voor o.a. de Vierdaagse van Nijmegen.

2016-07-09--Hek-Tilburg-Noord-ElectriciteitsmastenDe warmte is eigenlijk al langzaam aan het binnenlopen, want sinds afgelopen woensdag is het kwik in een stijgende lijn gegaan. Op woensdag hadden we de koudste julidag tot nu toe met 18 graden en in een week tijd gaan we dus naar de warmste dag.

Afgelopen vrijdag was het al 23 graden en gisteren werd de zomerse grens van 25 graden in Brabant overschreden. Eindhoven had 25,1°C en Berkel-Enschot noteerde 25,4°C. Het warmst werd het in het Zeeuwse Westdorpe waar het 25,8°C werd. Die dag begon met veel bewolking en pas in de loop van de middag kwam de zon erdoor.

Zomer Zon sterrestralen zonlicht ster met SorbusDeze zondagochtend begon ook onder een dikke laag bewolking en het was vrij warm. Om 9.00 uur was het in Tilburg al 20 graden en om 11.30 uur wees het kwik in de thermometer de 22 graden aan. Uit die bewolking viel zelfs wat lichte regen gevolgd door een stevige bui rond het middaguur die nog meer dan 2 millimeter achterliet in Berkel-Enschot.

Deze neerslag hoort bij een warmtefront dat naar het zuidoosten wegtrekt. Als dat is gebeurt verschijnen er vanmiddag opklaringen en wordt het een graad of 23 bij niet al te veel wind.

In de komende en nacht krijgen we een afwisseling van zon en wolkenvelden en wordt er alsmaar warmte aangevoerd. Op maandag wordt het al 27 graden, waarbij de zon door wat wolkenvelden zal worden afgeschermd. Doordat we in het centrum van een hogedrukgebied zitten valt de wind weg en voelt het allemaal nog warmer aan. Het blijft droog en dat geldt ook voor dinsdag en woensdag. Het wordt dan tropisch warm met 30 graden op dinsdag tot 33 á 34 graden een dag later.

2016-07-12-Zomer wuivend-gras-in-Avondzon-Moerenburg-3Door de hitte gaan er in de loop van woensdag stapelwolken ontstaan die uit kunnen groeien tot een onweersbui. De wind is dan inmiddels naar het zuidoosten gedraaid omdat het hogedrukgebied dan boven Duitsland ligt. Vervolgens zet deze koers richting Finland, waardoor een depressie boven de Britse Eilanden wat dichterbij komt.

2016-07-12 Netels MoerenburgHierdoor wordt het vanaf donderdag minder warm en zakt de temperatuur tot 27 graden en in het weekeinde ligt deze rond een graad of 24. Daarbij kan er elke dag wat regen of een bui vallen, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Het lijkt er op dat we daarna voorlopig geen afkoeling meer krijgen tot onder de 20 graden, zoals vorige week. In de loop van het weekeinde zien we namelijk dat hogedrukgebieden de dienst gaan uitmaken en depressies op afstand worden gehouden. Hierdoor houden we temperaturen die overdag rond de 25 graden komen te liggen met veel zon. Kortom, het ziet er naar uit de zomer van 2016 eindelijk van start gaat.

Mobiele versie afsluiten