Site pictogram Tilburgers.nl

Warm tot zeer warm voorjaarsweer

Alle foto’s van John Geerts
De weersverwachting voor de komende week: warm tot zeer warm voorjaarsweer. Het wordt een schitterende week, waarbij de temperaturen vanaf woensdag naar de zomerse waarde van 25 graden gaan. Hemelvaartsdag wordt daarbij het hoogtepunt, waarbij met veel zonneschijn de temperatuur oploopt naar 28 graden en wellicht dat op een enkele plaats het al tropisch kan worden. Tot en met donderdag blijft het droog en wisselen zon en wolken elkaar af. In de nacht naar vrijdag kunnen er echter buien vallen die met een klap onweer gepaard kunnen gaan.

Als dat voorbij is krijgen we nog een zomerse vrijdag met 25 graden. In het weekeinde weten neerslaggebieden ons steeds meer te bereiken en gaan er buien vallen. Veel stelt het niet voor, maar deze laten de temperatuur wel dalen tot 21 á 22 graden.

In de afgelopen week werden tijdens de IJsheiligen, die tot en met de 14e duurde, al drie kouderecords gevestigd. Op vrijdag 15 mei kwamen daar nog eens twee bij. Namelijk van laagste minimumtemperatuur ooit gemeten, zowel op de normale waarnemingshoogte als aan de grond. In Eelde daalde het kwik namelijk tot -2,9°C en zo’n koude nacht hebben we op 15 mei nog nooit gehad. Het vorige record dateert uit 1909 en 1941 toen het in Eelde in beide jaren -2,3°C werd. Ook De Bilt scoorde een nieuw record met -1,2°C, waarmee het kouderecord uit zowel 1946 als 1909 met ieder -0,4°C uit de boeken werden geschreven. Aan de grond vroren de stenen uit de grond, want op bijna alle weerstations werden nieuwe kouderecords gevestigd.

Het koudst werd het opnieuw op het Groningse vliegveld in Eelde waar de temperatuur zakte tot -7,5°C en dat is zelfs de op één na laagste meitemperatuur ooit waargenomen op 10 centimeter hoogte. Ook in Twenthe, Heino, Woensdrecht en De Bilt werd het minstens -5,0°C. Het vorige record haalde zelfs de matige vorst niet en bleef in Twenthe in 1996 en 1973 steken op -4,1°C. Kortom, het oude kouderecord van 15 mei werd verpletterd. In De Bilt werd het afgelopen vrijdag aan de grond -5,2°C en dat is bijzonder, want matige vorst zo laat in mei heeft nog nooit plaatsgevonden.

Ondanks al die koude nachten werd het overdag steeds warmer als de week vorderde; van 13 graden op maandag tot bijna 18 graden gisteren. En deze stijging van de temperatuur zet de komende dagen door. Zelfs zo hard dat we vanaf woensdag op zomerse waarden zitten van minstens 25 graden. Hemelvaartsdag kan zelfs één van de warmste worden ooit!

Maar zover is het nog niet en wordt op dit moment het zomerse weer langzaam in de steigers gezet. Deze zondag begon prachtig met soms wat sluierwolken. In de middag verschijnen er onschuldige stapelwolken en loopt de temperatuur op naar een aangename 20 graden. Het weerbeeld wordt namelijk bepaalt door een hogedrukgebied dat zich vandaag helemaal heeft uitgestrekt vanaf de Atlantische Oceaan tot over het midden van Europa. Inmiddels heeft de wind het noorden verlaten en is gedraaid naar het westen, waardoor zachtere lucht wordt aangevoerd.

Hierdoor kan het in de nachten ook niet meer vriezen. Op maandag kruipt het centrum van het hogedrukgebied wat dichterbij en krijgen we wat meer zonneschijn. In de ochtend is er dan nog een afwisseling van zon en wolken, maar in de middag overheerst de zon. En met 22 graden begint het al aardig warm te worden. Inmiddels zien we in het oosten van Europa enkele depressies liggen die onze kant op willen komen. Hierdoor wordt het hogedrukgebied teruggeduwd en dat betekent dat op dinsdag de stapelwolken in onze regio terugkeren. Voor de temperatuur maakt dat niet uit, want die laat een graad of 23 aantekenen.

Vervolgens vecht het hogedrukgebied zich terug en zet koers richting Noorwegen waar het woensdag aankomt. Hierdoor valt bij ons de wind weg en wordt het allemaal nog warmer. De thermometer zal voor de tweede keer deze maand zelfs 25 graden aanwijzen en dat allemaal bij een mix van zon en wolkenvelden. Deze laatste verdwijnen in de loop van de dag omdat het hogedrukgebied aan de wandel gaat en op Hemelvaartsdag boven Duitsland en Polen komt te liggen. De wind draait dan naar het zuiden, waarmee droge en zeer warme lucht wordt aangevoerd.

Het kwik stijgt naar de 28 graden en op een enkele plaats zou zelfs heel even de tropische grens van 30 graden kunnen worden aangetikt. Of het een recordwarme Hemelvaartsdag zal worden is niet te zeggen. Misschien dat De Bilt nog wel de warmste 21e mei in de wacht sleept, want dat staat op 27,0°C uit 1922. In de loop van donderdag wordt de atmosfeer onstabiel en in de nacht naar vrijdag kan er bui vallen die met een klap onweer gepaard kan gaan. Op vrijdag is het alweer voorbij, maar blijft het met 25 graden nog wel zeer warm. Maar dan vinden depressies het genoeg en hebben zich allemaal in het noorden herenigd vanaf Groenland tot en met Rusland. Deze drukken nu tegen het hogedrukgebied aan en duwen deze naar het zuiden. Hierdoor weten neerslaggebieden ons te bereiken en dat zien we in het weekeinde gebeurde. Er gaan buien vallen, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Wel beginnen de temperaturen verder te zakken tot 21 á 22 graden in het weekeinde.

Mobiele versie afsluiten