Site pictogram Tilburgers.nl

Warm voorjaarsweer

De weersverwachting voor het komende weekeinde: warm voorjaarsweer. De zaterdag begint echter met veel bewolking, maar in de loop van de dag breekt het wolkendek en laat de zon de temperatuur oplopen naar zo’n 18 graden. Zondag krijgen we een mix van wolken en zonneschijn, waarbij het zelfs een graad of 20 kan worden. Op beide dagen blijft het droog en staat er weinig wind. Een heerlijk weekeinde dus.

Begin volgende week hebben we eerst nog een warme maandag met 17 graden, maar dan kunnen wel de eerste buien vallen. Daarna zakken de temperaturen verder terug naar een graad of 12 en dat houden we de hele week. Ook kan er elke dag een bui vallen, maar tussendoor is er ook veel zonneschijn.

De eerste dagen van april begonnen spectaculair. Op beide dagen liet de thermometer een waarde zien van 17 graden en op de eerste aprildag scheen de zon zelfs de hele dag (en dat is geen grap). Maar aan het begin van de avond van 2 april kregen we de deksel op de neus. Felle buien trokken onze regio in die met zware windstoten vooraf gingen.

Bij die buien zat onweer en hagel en viel in korte tijd veel neerslag. In Berkel-Enschot vond dit allemaal plaats rond 18.00 uur, waarbij 5 mm werd opgevangen in de regenmeter. Na die buien zaten we in de koude lucht. Zo begon de woensdag met bijna vorst aan de grond in Gilze-Rijen (0,1°C) en werd het in Tilburg overdag niet warmer dan 10,9°C.

In de nacht werd het helder en koelde het nog verder af. Op veel plaatsen was het een koude start van de donderdag met bijna in het hele land vorst aan de grond. Het koudst werd het in Voorschoten met -3,1°C gevolgd door Gilze-Rijen met -2,2°C. Op neushoogte kwam het alleen in Voorschoten en Woensdrecht tot vorst. Vervolgens kwam de zon erbij gevolgd door stapelwolken. Het bleef droog en het kwik steeg naar een graad of 11. Dat was in het noordoosten van het land wel anders. Daar heeft het de hele dag geregend, waarbij in Nieuw Beerta al 6 mm is gevallen. De afwisseling van koude en natte dagen gevolgd door warmte en droogte, waar maart mee eindigde, zet ook de komende dagen door.

We zitten nu in de koelte dus tijd om over te gaan op warmte en dat gaat ook gebeuren. Vandaag is de overgangsdag naar een prachtige weekeinde. Deze begint nevelig en koud met temperaturen rond het vriespunt. Maar al snel komt de zon erbij die afgewisseld wordt door wolkenvelden. Met 14 graden is het al een stuk zachter.

Het eerste aprilweekeinde wordt schitterend. De temperaturen schieten omhoog met 18 graden op zaterdag en plaatselijk wel 20 graden op de zondag. Echt zonnig wordt het niet, want zo begint de zaterdag met veel bewolking. In de loop van de dag breekt het wolkendek en laat de zon het allemaal goed opwarmen. Deze afwisseling van zon en wolken zet op zondag door en wordt het allemaal nog warmer. Deze keer is het geen hogedrukgebied dat voor dit mooie voorjaarsweer zorgt, maar een depressie. Deze ligt op zaterdag boven Frankrijk, waardoor we in een oostelijke stroming terechtkomen met aanvoer van warme lucht. Op zondag splitst de depressie zich in tweeën, waardoor er een boven het oosten van Europa komt te liggen en een voor de kust van Frankrijk. Wij zitten dan in een soort niemandsland, waarbij er nauwelijks wind staat en de warmte goed kan blijven hangen. We kunnen dan de warmste aprildag tot nu toe bijschrijven.

Na het weekeinde is de wind gedraaid naar het noordoosten, waardoor we in koelere lucht komen. De maandag begint nog droog en zeer zacht, waarbij het zo’n 17 graden zal worden. In de loop van de middag ontstaan er echter stapelwolken die tot een bui kunnen uitgroeien. Op dinsdag wordt de atmosfeer kouder en gaan er nog meer buien vallen. Tussendoor is er ook ruimte voor de zon, maar het wordt wel fris met een maxima van een graad of 12. Daarbij neemt de wind flink toe, waardoor het koud aanvoelt. Voor de rest van de week houden we de mix van zonneschijn en wolkenvelden, waaruit elke dag wel een buitje kan vallen. Grote hoeveelheden worden niet verwacht en met zo’n 12 graden zitten we normale waarden voor de tijd van het jaar. Bij dit alles staat er een matige noordoostenwind.

Prettig weekend!!

Mobiele versie afsluiten