Site pictogram Tilburgers.nl

Warm weekeinde met twee gezichten

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag vrij veel zon en zondag met buien. Temperaturen liggen op 20 tot 21 graden. De zaterdag begint vrij zonnig. Daarna volgen stapelwolken en kan er een enkele bui vallen. Vervolgens passeert er een neerslagzone. Wanneer dat gaat gebeuren is moeilijk te zeggen omdat de weermodellen niet op een lijn zitten. Zo laat de een de buien in de nacht van zaterdag op zondag vallen gevolgd door een mooie zondag, Maar de andere geven juist aan dat we een buiige zondag krijgen. Na het weekeinde kunnen we ons opmaken voor een lenteachtige week met veel zon en zelfs zomerse temperaturen vanaf woensdag. Daarbij blijft het droog.

Nadat we vorige week op 8-9 april een recordwarme weekeinde hebben gehad met temperaturen van respectievelijk 23,6°C en 25,3°C kregen we de dagen erna de rekening gepresenteerd. Regen- en onweersbuien passeerden onze regio en dat gebeurde in de loop van dinsdagavond tot na middernacht. In Berkel-Enschot werden tussen 22.10 uur en 00.35 maar liefst 76 donderslagen geteld.

De weergoden maakten er een waar spektakel van. Daarbij viel in een strook in Noord-Brabant van oost naar west veel neerslag. Helmond noteerde 32 mm, Oosterhout 29, Oirschot en Capelle hadden ieder 26 mm, Giersbergen 24 mm en in Tilburg en Berkel-Enschot werd 22 mm afgetapt. Toen de buien Zuid-Holland binnenkwamen werden de onweersbuien nog actiever. Hagel werd dan ook gemeld en de regen kwam met bakken eruit, waarbij op enkele plaatsen zelfs de hele normale maandhoeveelheid viel. Zo werd in Numansdorp 46 mm afgetapt en in Strijen 47 mm. In totaal werden er die avond en nacht bijna 30.000 bliksemontladingen waargenomen.

Vervolgens koelde het af en zakte het kwik naar zo’n 14 graden op woensdagmiddag. Die dag begon overigens met veel mistbanken gevolgd door een enkele bui in de middag. Maar het warme lenteweer keert na het weekeinde terug en kan zelfs uitgroeien tot een aprilzomertje. Zover is het nog niet en zijn we nog steeds in de ban van lagedrukgebieden die ons de hele week al parten spelen. Wolken spelen de hoofdrol, waaruit soms een bui kan vallen.

De donderdag verliep dan ook bewolkt en pas op het einde van de middag klaarde het op en zagen we eindelijk de zon. Bij dit alles werd het nog graad of 16. In de avond en nacht is het helder en koelt het af naar 7 graden. Maar doordat we in vochtige lucht zitten ontstaat er heel gemakkelijk nevel en mist.

De vrijdag begint in een nevelige wereld die overgaat in laaghangende bewolking. De zon probeert al het grijs te breken, maar of dat lukt is maar de vraag. Met 17 graden is het iets warmer dan de dagen ervoor en bij dit alles staat er een zwak tot matige wind. In de middag zien we stapelwolken binnendrijven en deze kunnen uitgroeien tot enkele buien met kans op onweer.

Het weekeinde zal twee gezichten kennen: een prachtige zaterdag met veel zonneschijn en een onstabiel zondag met enkele buien. Volgens de laatste weerkaarten vallen de buien in de nacht van zaterdag op zondag en dat zou toch nog een mooie zondag kunnen opleveren. Met temperaturen van 20 tot 21 graden wordt het in ieder geval een warm weekeinde.

Op maandag ligt er op de Atlantische Oceaan een enorme depressie die zich helemaal uitstrekt vanaf Groenland tot aan de kust van Portugal. Tegelijkertijd komt vanaf Rusland een hogedrukgebied opzetten. Daartussenin ontstaat op dinsdag een krachtige zuidelijke stroming met aanvoer van warme lucht. Maandag is de overgangsdag, waarbij zon en wolkenvelden elkaar afwisselen. De wind is zelfs naar het noordwesten gedraaid waardoor het kwik op 19 graden blijft steken.

Maar vanaf dinsdag gaat het anders worden. Het hogedrukgebied zet koers richting Scandinavië en gaat zich daar nestelen. Het gevolg is dat de wind naar het noordoosten tot oosten draait. Hiermee wordt droge en vooral zeer warme lucht aangevoerd. Enkele modellen laten de temperaturen zelfs stijgen van 24 op dinsdag tot zomerse waarden van minstens 25 graden op woensdag en donderdag. Andere modellen beperken het tot een graad of 23. Maar het weerbeeld is wel allemaal hetzelfde: zon, zon en nog eens zon. Kortom, er staat ons een prachtige warme lenteweek te wachten.

Mobiele versie afsluiten