Warmte en koelte wisselen elkaar af met soms een bui

De weersverwachting voor de komende week: warmte en koelte wisselen elkaar af met soms een bui. Zo begint de maandag nog met een enkele bui gevolgd door opklaringen in de middag. Daarbij loopt de temperatuur op naar 20 graden. Op dinsdag en woensdag wordt het een stuk warmer met respectievelijk 24 en 23 graden. Daarbij blijft het droog en schijnt de zon, vooral op dinsdag, uitbundig.

In de loop van woensdag neemt de bewolking toe en gaan er buien vallen. Vervolgens zakt het kwik op donderdag en vrijdag terug tot een graad of 20. Wel blijft het dan overwegend droog. Misschien dat er op donderdag nog een verdwaalde bui valt. Op deze dagen wisselen zon en wolken elkaar af en dat houden we tot in het weekeinde, waarbij de temperatuur weer wat omhoog gaat.

En toen was de zomerwarmte voorbij. Met regen- en onweersbuien in de afgelopen dagen kwam er een einde aan het recordaantal van warme dagen achtereen. De temperatuur zakte op zaterdag namelijk in het hele land tot onder de 20 graden. En dat is in ruim twee maanden tijd niet meer gebeurd. De eerste buien vielen op donderdagavond, maar de meeste neerslag viel in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag.

In onze regio kwamen we tot slechts 4 mm, maar in het westen van het land kregen ze te maken met stortbuien die gepaard gingen met hagel en windstoten. Op veel plaatsen viel 40 mm. In Melissant, op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, viel 76 mm en in Hellevoetssluis werd zelfs 77 mm opgevangen in de regenmeter. Dat zijn bijna complete maandhoeveelheden die allemaal in een nacht zijn gevallen. Daarnaast noteerde Uitdam 54 mm, Hensbroek 51 en bij mijn collega Jan Visser in Purmerend viel 48 mm.

Met die regen werd koude lucht aangevoerd, waardoor we op zaterdag geen warme dag mee konden bijschrijven. De koudste weerstations lagen aan de kust, in het midden van het land en op de Waddeneilanden. Zo werd het in Hoek van Holland, De Bilt, Deelen en Terschelling nog geen 17 graden. In onze regio haalde Tilburg nog net de 18. Vervolgens begon het afgelopen nacht op te klaren en werd het allemaal nog kouder. In Brabant zakte het kwik tot een graad of 5, net als in Ell en in Deelen.

Daarmee werd voor deze zondag 26 augustus op alle weerstations in Brabant zelfs nieuwe koude records gevestigd. Gilze-Rijen en Woensdrecht voeren daarbij de lijst aan met 5,2°C. Brrrr. Na alle warmterecords nu dus een kouderecord in deze bijzondere zomer.

Door de opklaringen van de afgelopen nacht is deze zondag met veel zonneschijn van start gegaan, maar het was wel erg fris. Na lange tijd moest dan ook de jas weer te voorschijn worden gehaald. In de loop van de ochtend schoof vanuit het westen hoge sluierwolken onze regio binnen gevolgd door stapelwolken.

Deze horen allemaal bij een enorm neerslaggebied die rond het middaguur geheel Groot-Brittannië bedekte. Zo groot is dat ding dus. Deze komt nu met rasse schreden onze kant op en zal vanavond onze regio passeren. Het wordt regenachtig dat tot in de nacht aanhoudt. Daarnaast trekt de wind flink aan van matig tot vrij krachtig en op de Wadden zou het zelfs stormachtig kunnen worden. Kortom, we krijgen een herfstachtige avond en nacht voor de boeg. Doordat er dan veel bewolking is koelt het in de nacht niet meer zo af en blijft de temperatuur op 14 graden steken.

Op maandag ligt de regenzone boven Duitsland en wordt het bij ons langzaam droog. In de ochtend kan er dan nog een enkele bui vallen, maar in de middag is dat voorbij en wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Met maximaal 20 tot 21 graden liggen we in Brabant iets onder de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Vervolgens komen we een paar dagen onder invloed van een hogedrukgebied waar we op dinsdag en woensdag flink van gaan profiteren. Met een naar zuidwesten draaiende wind wordt warme lucht aangevoerd en stijgt het kwik naar 23 tot 24 graden. Er zijn dan ook flinke perioden met zon, vooral op dinsdag.

In de loop van woensdag verdwijnt het hogedrukgebied en zien we steeds meer bewolking verschijnen gevolgd door buien op het einde van de dag. Op donderdag vallen de laatste buien, want daarna blijft het tot in het weekeinde droog. Zon en wolken bepalend dan het weerbeeld bij temperaturen van rond de 20 graden. In het weekeinde stijgt het kwik en dat zou wel eens de opmaat kunnen zijn voor een nazomer in de eerste week van september.

Geef een reactie