Wat als Nederland en België samen waren gebleven?

logo_een_gemiste_kansOp woensdag 30 september is er in theater De NWE Vorst een debat met als thema: wat als Nederland en België ook na 1830 samen waren gebleven? Met deze grootschalige historische oefening trekt BesteBuren naar verschillende steden in Vlaanderen en Nederland. Telkens laten we een schrijver en de burgemeester aan het woord.

De titel van het debat is: een gemiste kans?

200 Jaar geleden ontstond Nederbelgië: een koninkrijk onder Willem I dat zich uitstrekt van de Waddeneilanden tot Schengen. Sinds het Congres van Wenen in 1815 zijn wij officieel één land en dat vieren we dit jaar. Of liep het niet helemaal zo?

Nederland-1815-1839Wat als Nederland en België in 1830 samen waren gebleven? Wat zou dan de rol en functie zijn van Tilburg in dat land van bijna dertig miljoen zielen? Jeroen van Zanten, Willem II-biograaf en specialist van de Slag bij Waterloo, geeft antwoorden op vragen als: was Tilburg zonder de komst van prins Willem II wel uitgegroeid tot de stad die het nu is? of was Tilburg juist uitgegroeid tot een Brabantse metropool als Nederland en België samen waren gebleven? En hoe zouden kunst en cultuur, onderwijs en wetenschap, economie en ecologie eruit zien? Burgemeester Peter Noordanus reflecteert op het verhaal van Van Zanten. Daarna spreken de burgemeester en commissaris van de Koning Wim van de Donk met historicus Marc Reynebeau. Singer-songwriter Lucky Fonz III geeft een miniconcert.

Het debat is een initiatief van onder andere het Vlaams-Nederlands huis en de stad Mechelen. Dit ter gelegenheid van het jaar ‘beste buren’. Het debat sluit aan op de ambitie van Tilburg om grenzeloos te denken en te doen. Een ambitie die in de Tilburgse cultuuragenda staat. Eerdere debatten waren onder meer in Mechelen en Leuven. Er volgen nog bijeenkomsten in Haarlem, Gent, Den Haag en Rotterdam. Het debat op 30 september in de NWE Vorst (Willem-II straat 49) is tussen 20:00 en 22:00 uur. De entree is gratis. Reserveren kan via de website deburen.eu.

30 september Tilburg | Met: Jeroen van Zanten & Peter Noordanus & Wim van de Donk
20 oktober Gent | Met: Philip Freriks & Daniël Termont
06 november Den Haag | Met: Bas Heijne & Jozias van Aartsen
24 november Rotterdam | Met: Sarah Moeremans & Ahmed Aboutaleb

 

Organisatie: deBuren en de steden Mechelen en Tilburg in het kader van het feestjaar BesteBuren

Dan waren wij samen gegaan met Duitsland na 1871. Dit omdat Nederbelgië meer welvaard gericht denkt en door uithuwelijken met het keizerlijk huis. In dit geval hadden wij drietalen grsproken. Frans, nederlands en Duits. Dan was Eindhoven groter geweest wat nu is. Hadden een kulturele opleving gekend. Amsterdan zou na Berlijn en Hamburg de derde stad zijn met 2 en half miljoen inwoners. Wereld oorlog 1 en 2 waren nooit geweest.

In ieder geval waren we dan een tweetalig land geworden. Was Frankrijk net als Duitsland onze directe buur geweest. Zouden we wat pragmatischer zijn geworden. Hadden maar één koningshuis gekend. Was de infrastructuur wat logischer geweest en had ons parlement een wat levendiger karakter gekend! Kortom; de Benelux in optima forma!

Geef een reactie