Site pictogram Tilburgers.nl

Weerproat Carnaval 2014

weerbericht t Hille jaor deur is van alles hier te beleve.
Mar, carnaval, dè zèn toch veural de daoge waor wij nòrtoe leve.
As ’t dan kerstmis en nieuwjaor is gewist,
krège we al wir kriebels van dé schoône fist.

Bij ons in Brabant is het bij-mekaor veurmekaor, en iederendeen doet gewon mee, hoe meer ziele, hoe meer vreugd, zogezee.

Mar hoe komt et weer er dan ût te zien?
We vraogen ut an JeePee,
want die zegt dèttie ‘r verstaand van hee.

JeePee:
We beginne op zaoterdag mee fris wir bij 8 graoden. D’n bewolking overhirst en daorût kén we rèège of unne bui vallen. Op zondag daorentege is het drêûg, en het ziet er naorût dè het warmer wordt tot een graod of 10. Tijdens de opstoet in Kruikenstad moeten uw ègge echter wel goed aonkleeje dees jaor, want het waait een bietje. Dus kèk mar ût dè ge gin klets oplôôpt! Op maondag is het wir hillemaol mis en valt er rèège in de vrûge mèrgen en aovond. De middag ziet er in ieder geval nog drêûg ût. Op dinsdag is het wir rustig en kunnen we bijkomen mee unne enkele bui en wè zon.

Vurreg jaor waar het wel aanders. De vingers vrôree gewôn van uw haande aaf. Elke dag viel er sneûw, behalve op dinsdag. De temperaturen laage in het weekend toen op zo’n 2 graoden in de middag, maar de daogen erna was dè rond het vriespunt. Deè is toch nie normaol!

Twee jaor geleje waar helemaol vrèmd, waant we begonnen op zaoterdag mee wérm wir bij 10 graoden. Daarnao begint het in de avond en naacht te gieten van de rèège; nie allin binnen van d’n drank, mar ook bèùte. Op zondag daorentege war ut gelék koud. Er vielen naomelik sneûw- en haogelbuien bij een graod of zes. Carnaval 2011 war hetzelfde als die van 2005: ge kon ‘t dûr een ringeske haolen. Elke dag scheen de zon heel veul uurkes en het bleef drêûg. De kwikstaanden lagen tussen de 6 en 9 graoden en veul wind waar er nie.

Dertien jaor geleje in 2001 waar ut koud en dè kwam ôok door sneûw- en de haogelbuien. Af en toe kreege we toen de zon nog effe te zien, en mee 3 tot 4 graoden overdag waar het toen wel bekeeke. Een jaor laoter waar het een stuk wèrmer mee 12 graoden, mar het waar ook zèèknat waant er viel rèège van meer dan 20 mm. De zon liet tevens verstek gaon en dè kunde zien aon het aantal zonuren: het waar mar één uurke in totaol. In 2003 hadden we eigelijk hetzelfde weer allin wè minder rèège. Het waar veul bewolkt, mar de zon zágen we toch nog èffekes vooral op den maondag en dinsdag. Een jaor laoter waar het een stuk kouer, mee af en toe wè zon, vooral bij de kênderoptocht in Tilburg. Op de dinsdag kregen we toen wè sneûw en haogelbuien en carnaval 2004 sloot toen aaf mee wè rèège.

In 2006 waar het heel koud, waant vooral ’s naachts en smèèregesvrûg vriesde het als een tierelier mee -2 graoden. In het weekend waar het drôôg en veul zon, mar daarna werd het wè natter. Op zondag viel al een klèn sneûwbuitje, mar op den dinsdag waar ‘t allin mar sneû. Op die letste carnavalsdaogen van 2006 moesten we echt een wèrm pak aontrèkken of mekaar goed knuffelen waant aanders kréde het gewôôn niet wèrm.

kruikenstad 2014In 2007 waar het allemal veul wèrmer mee 13 graoden op de zaoterdag en zelfs 14 op den dinsdag en een wind die van alle kaanten kwam. Er waar toen op die daoge ôôk heel veul zon te zien. Daor tussendeur waar het op zondag en maondag heel aanders en waar het gewôôn koud met een graod of 7 en ge keek allin mar tegen een grèze lucht aon.

In 2008 (2 februari) waar het heel aander wèhr. We begonne en èndigde slecht, maor daar tussendûr viel het wel mee. Op zaoterdag viel van alles: rèège, sneûw en haogelbuien en bij dit alles werd het nog 6 graoden. Zondag waar het al een bietje beter mee meer zon. Maor daorna waar het wir niks mee op maondag enkele buien en op dinsdag waar het kletsnat met de hele dag rèège en op het ende van de aovond zelfs wè onweer. Ut werd op de laotste dag toch nog een graod of 11.

Bovenstaonde hoeft verder vast gin ûtleg,
waant als de zon veul schènt, dan wordt het nog kaajschôôn zèg!
En mir vertel ik er nie van, waant als ’t nie ût komt, wè dan?

Allee, ge zult het weer vast zien of heure,
Mar nòdderaand nie maawe en nie zeure,
Het is têd veur ’t grote fist, zörgt dè ge nie wordt gemist.

Aláááááááááfff en veul leut mee de kaarnavaal!!!!!!

Het weermènneke ût het Knollevretersgat
1 maart 2014

Mobiele versie afsluiten