Site pictogram Tilburgers.nl

Weersomslag naar koeler weer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: weersomslag naar koeler weer. Zaterdag geeft nog mooi warm zomerweer met 25 graden. In de middag ontstaan stapelwolken waar een onweersbui uit kan ontstaan. Op zondag neemt de wind toe en wordt het maximaal een graad of 22. Wolken en zonneschijn wisselen elkaar af met opnieuw kans op een bui met onweer. Na het weekeinde dalen de temperaturen verder met overdag slechts 20 graden. Dit gaat gepaard met veel bewolking en af en toe wat neerslag.

Hoe is het mogelijk! Eindelijk hebben we een keer lekker warm zomerweer kunnen we voor Tilburg en Berkel-Enschot meteen een hittegolf noteren. Dit fenomeen ontstaat als er vijf zomerse dagen van 25 graden achtereen worden geregistreerd, waarvan er drie de tropische waarde van 30 graden halen. Afgelopen zondag begon de serie met 26 graden, gevolgd door 29 op de maandag.

En toen kregen we toch verrassend een zeer hoge temperatuur voor de dinsdag: 30,4°C. Woensdag werd de warmste dag van de week (33,1°C) en gisteren liet de thermometer in Berkel-Enschot een waarde zien van 31,9°C. Een regionale hittegolf is geboren. Dat op geen enkel KNMI-station een hittegolf werd geregistreerd komt, doordat deze altijd vrij staan van bebouwing en in het open veld.

Maar in steden staan ook weerstations en daar is het, vooral in Tilburg, zo’n 2 graden warmer door alle stenen en fabrieken. Voor De Bilt werd gisteren, 26 juni, de 30 graden overschreden en daarmee is het officieel de eerste tropische dag van dit jaar. Normaal gesproken gebeurt dit pas op de laatste junidag.

Vorig jaar gebeurde dit al op 11 juni, maar twee jaar geleden moesten we wachten tot 18 juli. De laatste keer dat er in onze regio een tropische dag werd waargenomen was op 11 september toen het precies 30,0°C werd. Ook voor de laatste hittegolf moeten we terug naar deze herfstmaand. Deze begon op de 3e en duurde tot en met 12 september. Het telde daarbij tien zomerse dagen, waarvan er maar liefst zeven (1) tropisch werden. Het was meteen geschiedenis, want nog nooit werd er in Brabant in de herfst een hittegolf geregistreerd.

Terug naar de donderdag, waarbij we letterlijk aan de vooravond staan van overgang naar koeler weer. We zien het gisteravond  al gebeuren toen de temperatuur stevig achteruit ging. Aan de kust is de temperatuur rond 19:30 uur al gezakt tot onder de 20 graden: Den Helder en Wijk aan Zee melden kwikstanden van respectievelijk 19,5°C en 19,4°C. En afgelopen nacht daalde de temperatuur nog verder en kwamen in Tilburg tegen de ochtend uit op een graad of 13.

En dat betekent dat de jas weer uit de kast gehaald kan worden om eventueel naar het werk te gaan of de honden uit te laten. De vrijdag begint dan met zonneschijn in combinatie met sluierwolken. In de middag ontstaan er stapelwolken, maar neerslag zal daar niet uit vallen. Met maximaal 22 graden gaan we ineens 10 graden achteruit! Ramen en deuren kunnen opengezet worden om de warmte uit het huis te krijgen, zodat alles weer normaal wordt.

In het weekeinde komt de zomerwarmte op zaterdag nog even terug als de 25 graden wordt aangetikt. Omdat er vrijwel geen wind staat zal het heerlijk aanvoelen. In de loop van de dag ontstaan stapelwolken en daaruit kan een onweersbui tot ontwikkeling komen. Dat geldt ook voor de zondag die uit een mix van wolkenvelden en zonneschijn zal bestaan. De wind is dan inmiddels naar het noordwesten gedraaid, waarmee koelere lucht onze regio binnenstroomt.

De temperatuur blijft dan steken op zo’n 22 graden, maar door de matige wind zal het wat minder warm aanvoelen. Na het weekeinde krijgen we te maken met een westelijke stroming en ligt de temperatuur overdag op een graad of 20. Dit gaat gepaard met veel bewolking waar buien uit gaan vallen en dan vooral op de woensdag. Inmiddels zijn we dan in de maand juli beland. En deze begint net als de eerste zomermaand: koel voor de tijd van het jaar.

Mobiele versie afsluiten