Naar aanleiding van de Open Brief die Jeroen van Vliet afgelopen week schreef aan het bestuur van Fontys Hogeschool voor de Kunsten, naar aanleiding van het ontslag van een aantal belangrijke docenten, heeft raadslid Ron Antens (SP) tijdens de raadsvergadering van 22 juni, vragen gesteld aan wethouder Marcelle Hendrickx.
Of de wethouder al eerder van plannen om docenten te ontslaan had gehoord, of ze heeft aangegeven dat docenten zoals Jeroen van Vliet belangrijk zijn voor de stad en, zo niet, of zij dat dan alsnog gaat doen.
Marcelle Hendrickx heeft hierop geantwoord dat zij de afgelopen dagen door meerdere mensen is gemaild met deze informatie en vragen erover, waaronder zowel docenten als betrokkenen. Eerder had zij hierover nog niks gehoord. Ze gaf aan dat ze contact op heeft genomen met de nieuwe directeur van Fontys Hogeschool voor de Kunsten om hierover gesprek te voeren.
Hieruit blijkt dat er nog ruimte is om mogelijkheden te bespreken. Ook heeft de wethouder aangegeven dat zij eerder op de hoogte had willen zijn van de ontslagplannen en dat zij het belangrijk vindt dat docenten zoals Jeroen van Vliet voor de stad behouden blijven, omdat zij de verbinding kunnen maken tussen opleiding en de praktijk.
2 reacties
Voeg die van jou toe →Gast opinie Erik van de Westen in JazzNu:
Het rommelt rond Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. En niet zo’n beetje ook. De afdeling Lichte Muziek (voorheen Jazz- en Geïmproviseerde Muziek) ligt onder vuur nadat vijftien docenten, onder wie Jeroen van Vliet, ontslag hebben gekregen. Het verwijt is dat het conservatorium – onderdeel van Fontys Hogeschool voor de Kunsten – zo’n bureaucratie heeft ontwikkeld, dat die de opleiding de nek heeft omgedraaid. Contrabassist, componist, directeur van Muzieklab en oud-docent Eric van der Westen, laat er zijn licht over schijnen.
http://www.jazznu.com/achtergrond/bureaucratie-nekt-conservatoriumopleiding/
Volgens mij moet Marcelle Hendrickx het met Fontys gaan hebben over de inhoud van de open brief van Jeroen van Vliet. En niet zozeer over het feit dat een (overigens fantastisch) pianist voor Fontys behouden zou moeten blijven. De ontslagen zijn immers het gevolg van het beleid dat Jeroen beargumenteerd ter discussie stelt.
Kortom, als ik Jeroens steekhoudende ‘aanklacht’ goed gelezen heb, pleit hij niet zozeer voor een iconen- of rolmodellen-personeelsbeleid, maar voor een goed onderwijsbeleid m.b.t. o.a. experimentele muziek.
Dat met verandering van het huidige beleid, ook de ontslagen ongedaan moeten worden gemaakt, is niet meer dan evident… 😉
Alard Govers