Groepen bewoners in wijken gebruiken WhatsApp om onveilige situaties te signaleren. Bij verdachte situaties kunnen bewoners elkaar via WhatsApp een bericht sturen om de leden van hun groep te waarschuwen. De Buurt-WhatsApp is een initiatief van een bewoner uit Reeshof. In die wijk zijn bewoners via verschillende groepen met elkaar verbonden. De eerste resultaten zijn positief. In de buurten waar mensen meedoen, is het aantal woninginbraken gedaald met 32 procent. Samen met Twitter en Facebook en de buurtpreventieteams is WhatsApp een serieuze bron van informatie voor de politie.
Er zijn groepen in Reeshof, ’t Zand, Quirijn, de Heikant en de Hultensebaan en omgeving. In Reeshof zijn 16 groepen actief, in Het Zand vier, Quirijn heeft er drie, de Heikant startte in december 2014 met zes groepen en de Hultesebaan en omgeving heeft twee groepen. In februari komen er in Tilburg waarschijnlijk nog negen groepen bij: zes in Groeseind-Hoefstraat, drie in Berkel-Enschot en eentje in de Piushaven. Deze toepassing mag niet voor andere berichten gebruikt worden. De gemeente ondersteunt de initiatiefnemers.
Er zijn in Nederland diverse initiatieven met Whatsapp. Bewoners, politie en gemeenten zijn samen alert op verdachte omstandigheden in wijken en buurten. Het doel is vermindering van de criminaliteit en het vergroten van de sociale samenhang. Wie wil deelnemen, moet een smartphone bezitten, minimaal 18 jaar oud zijn en wonen in een wijk waar een buurt-Whatsapp actief is. Belangstellenden voor het oprichten van een WhatsApp-groep kunnen zich met een e-mail melden via veiligheid@tilburg.nl.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Het mailadres in het artikel is niet bestaand.