Bijna 500 zienswijzen leverde het bestemmingsplan voor Wijkevoort op dat in het voorjaar van 2021 ter inzage lag. De moedige Tilburgers die elke ochtend, sinds 26 oktober 2020 het referendum werd afgewezen, bij het Stadhuis demonstreren, staan inmiddels niet meer alleen.
Via de zienswijzen hebben ook diverse bedrijven en ook overheden inhoudelijke kritiek geuit.
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat (afdeling Zuid) merkt op dat de gemeente Tilburg vergeten is om rekening te houden met de verbreding van de A58 en dat er parallel aan de A58 ruimte moet zijn voor een ‘vrijwaringszone’, waarbinnen niet gebouwd mag worden. Aangezien deze zone niet op de kaart staat aangegeven, hebben andere belanghebbenden daar evenmin rekening mee kunnen houden bij het schrijven van hun zienswijzen.
Gemeenteraad Gilze en Rijen
Ook de gemeenteraad van Gilze en Rijen heeft een uitgebreide zienswijze ingestuurd. Ondanks veel overleg, al sinds november 2018, en ondanks dat de gemeenteraad zegt niet tegen Wijkevoort zijn, heeft zij tal van bezwaren, zoals:
De landschappelijke en recreatieve aantasting van het kleinschalige cultuurlandschap en de veel te kleine, groene buffer met de kern Gilze aan de zuidwestzijde van het plan. Dit terwijl de voorgestelde compenserende maatregelen in de vorm van ecologische verbindingszones en het groen-blauwe raamwerk onvoldoende zijn om dit te compenseren.
De uitzonderlijk ruim bemeten logistieke en industriële bebouwing zal leiden tot
een verdozing van het landschap. De bebouwing zal worden ervaren als een langgerekte muur, die het coulissenkarakter volledig tenietdoet. Ook maakt de raad van Gilze en Rijen zich zorgen over de luchtvervuiling en geluidbelasting.
Manege Thielen
Manege Thielen is al sinds 1972 gevestigd in Wijkevoort en dacht dat ze in goed overleg was met gemeente Tilburg over de plannen voor Wijkevoort. Manege Thielen, dat inmiddels 120 paarden en pony’s huisvest, is al een tijdlang bezig met verduurzaming en is eigenaar van een groot deel van de gronden. Met de gemeente is (of was) het bedrijf in overleg om uit te breiden en daarmee niet alleen de manege, maar ook de omgeving te verduurzamen en de biodiversiteit te verbeteren. Toch heeft Manege Thielen uit het ontwerpbestemmingsplan moeten vernemen dat het bedrijf niet alleen wordt weg bestemd, maar dat ook de gronden die in eigendom zijn van Thielen alvast een nieuwe invulling hebben gekregen.
Brabantse Milieufederatie
Ook de Brabantse Milieufederatie heeft een omvangrijke reactie met veel zienswijzen ingediend. Net als de gemeenteraad van Gilze en Rijen wijst de organisatie erop dat er van het natuurlandschap nauwelijks iets zal overblijven wanneer Wijkevoort als bedrijventerrein wordt gebruikt. En sterker nog, de Brabantse Milieufederatie toont aan dat Tilburg bezig is met tegenstrijdig beleid.
Tilburg ligt in het hart van het Van Gogh Nationaal Park. Onder deze noemer hebben verschillende Brabantse partijen, waaronder de provincie en ook de gemeente samen nóg een Masterplan afgesproken, en wel om te werken aan versterking van de prachtige natuur en het rijke Brabantse cultuurlandschap. Hierin heeft ook gemeente Tilburg onderschreven dat de natuurnetwerken en verbindingszones van groot belang zijn en wordt het Wijkevoortse landschap met beekdalen en droge zandruggen juist de ruggengraat van het park genoemd. De ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein, in het hart van het Van Gogh Nationaal Park, staat daarmee haaks op het provinciale en het eigen gemeentelijke beleid.
Deze bloemlezing van bezwaren is een willekeurige greep uit het 334 pagina’s tellende boekwerk, op A3 formaat (extra groot). Alle bezwaren en zienswijzen zijn terug te lezen via deze link van de gemeente Tilburg, of via deze link op Tilburgers.nl.
Eerste FILIBUSTER-procedure in Nederland rondom #wijkevoort. Alle indieners van zienswijzen (500+ ! ) worden gevraagd om un stem te laten horen. Wij willen geen industrieDOZEN pic.twitter.com/OV8F00KN5j
— Beezzzz imkerij (@destadsimker) 1 juli 2021