Site pictogram Tilburgers.nl

Wijkwinkelcentrum AaBe Fabriek geopend

Het nieuwe wijkwinkelcentrum AaBe Fabriek is op woensdag 26 november geopend door Burgemeester Peter Noordanus. Het complex moet uitgroeien tot een compleet winkelcentrum. “De opening van het wijkwinkelcentrum is de eerste stap om de AaBe Fabriek als cultuurhistorisch erfgoed van Tilburg een nieuwe toekomst te geven”, aldus burgemeester Peter Noordanus.

Rialto Vastgoedontwikkeling ontwikkelt de oude dekenfabriek AaBe tot een modern winkelcentrum. Op dit moment is de eerste fase van de AaBe Fabriek gereed. De oplevering van de volgende fase, waarbij ook de monumentale delen gerestaureerd worden, staat gepland voor 2016. De restauratie van de fabriek wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Noord-Brabant.

De AaBe wollenstoffen- en wollendekenfabrieken, gesticht door de Leidse fabrikant Adolf van den Bergh, was een textielfabriek in Tilburg die bestond van 1929 tot 2008. Het was de laatste textielfabriek in Tilburg die zijn deuren moest sluiten. Het bedrijf kwam in 1974 voor het eerst in ernstige moeilijkheden door de concurrentie vanuit lagelonenlanden. Omstreeks deze tijd verdwenen vele textielfabrieken uit Tilburg. De Nederlandse staat nam het bedrijf over en bracht het onder in het conglomeraat Sigmacon. Doel was om de Tilburgse textielindustrie nog enigszins te redden. Er volgden echter tal van reorganisaties, van de meer dan 1000 werknemers waren er in 1980 nog 670 over. Een groot pand werd in 1980 door de gemeente Tilburg gekocht. Ten tijde van het faillissement in 2008 werkten 38 mensen in de fabriek.

 

AABE-map-final

Mobiele versie afsluiten