De in mei 2016 geopende Willem II-passage heeft op vrijdag 10 maart 2017 in München een ‘iF Design Award’ gewonnen. Het iF International Forum Design GmbH organiseert jaarlijks een vormgevingscompetitie in verschillende categorieën. Dit jaar waren er 5575 inzendingen uit 59 landen. In januari 2017 heeft een 58 koppige vakjury, alle experts afkomstig uit 19 verschillende landen, de winnaars geselecteerd. De 75 beste ontwerpen werden met een gouden ‘iF Design Award 2017’ bekroond. Daarnaast worden alle winnaars voor eeuwig in het ‘Design Excellence’ gedeelte van de ‘iF World Design Guide’ vastgelegd. De ‘iF Design Award’ wordt erkend als een symbool van design excellence over de hele wereld.
In 2012 hield de gemeente Tilburg een prijsvraag voor een sociaal veilige en dynamisch verlichte passage. Na analyse werd besloten de stad als bron van vernieuwing te gebruiken. In een traject van ontwerpen, bouwen, testen en aanpassen ontwikkelden Civic Architects (the Cloud Collective) – samen met Van Tetterode Glass Studio en Philips Lighting – een verfijnde, maar robuuste glazen baksteengevel. Het materiaalgebruik van gevel en maaiveld, de ritmiek en de compositie verwijzen op een hedendaagse manier naar de architectuur van de omgeving.
Voorafgaand aan het ontwerpproces van het licht heeft de gemeente Tilburg met toekomstige gebruikers, de fietsers en voetgangers van de passage, getest welke beleving het beste past bij een sociaal veilig gevoel. Door middel van proefritjes op een hometrainer met een virtual reality bril zijn de proefpersonen blootgesteld aan verschillende scenario’s. De ervaringen van deze testen zijn gebruikt als uitgangspunt voor het ontwikkelen van het lichtontwerp.
In de wanden van de Willem II-passage zijn ongeveer 30.000 ledlampjes gebruikt die via een computerprogramma individueel kunnen worden aangestuurd. Lichtkleur, sterkte en patroon van de ledlampjes reageert op tijdstip van de dag, de weersomstandigheden en beweging van de passanten. De technologie speelt geen hoofdrol maar doet wat het moet doen. Zo wordt de passage een vanzelfsprekend onderdeel van het openbare netwerk in de stad en wordt vermeden dat de passage verouderd door het verouderen van zijn technologie. De Willem II-passage is een belangrijke openbare verbinding. De passage verbindt de noord- en zuidzijde van de Spoorzone met elkaar en is toegankelijk voor voetgangers en fietsers.
Het ontwerp zet daarom in op de publieke betekenis en culturele houdbaarheid. De architectuur moet een blijvende indruk achter laten en na twintig of dertig jaar net zo interessanter zijn als vlak na oplevering. Vertrouwd, vanzelfsprekend en robuust, maar vernieuwend, rijk en geraffineerd.
Recente reacties