Site pictogram Tilburgers.nl

Winderig met op zondag mogelijk storm

weerbericht
Alle foto’s van John Geerts

2016-11-16-ochtend-mist-regen-wind-stormEen omvangrijke stormdepressie bepaalt op deze donderdagavond het weerbeeld. In de loop van de dag begon de wind al toe te nemen en langzaam kwamen de buien binnen.

De ochtend verliep nog droog, maar in de middag vielen de eerste. De depressie is gevuld met zeer koude lucht tot -37 graden boven de Britse Eilanden en dat hebben ze daar geweten ook. De BBC meldde vanmiddag tornado’s die over Wales en de Midlands trokken.

2016-11-16-ochtend-fietser-regen-windDaarnaast werden er windstoten geregistreerd van 135 km/u en dat is orkaankracht. Het is ook niet vreemd dat het KNMI voor vanavond code geel heeft afgekondigd wat staat voor een weerwaarschuwing.

Dat geldt overigens alleen voor de kustgebieden waarbij onweer, korrelhagel en zware windstoten verwacht worden tot 90 km/u. In onze regio zal dat zo’n 75 km/u zijn.

2016-11-13-2871-e16-herfst-stoep-hoefstraatGenoeg om alle bladeren van de bomen te rukken, inclusief wat takken. Dit extreme weer zal plaatsvinden als er een felle buienlijn gaat passeren. Rond 20.00 uur lag deze boven de kust van België en trekt de komende uren Brabant binnen. Vervolgens gaat het flink regenen, waarbij binnen enkele uren 20 tot 25 mm kan vallen! De hele nacht is het een komen en gaan van buien. Tussendoor is het even droog, waarbij het kwik zakt tot een graad of 7.

2016-11-14-besterdplein-regenDe vrijdag wordt een ouderwetse herfstdag. Het waait stevig en van tijd tot tijd vallen er buien. Omdat de bovenlucht nog steeds ijskoud is (-34 graden) kan er een klap onweer bijzitten en wat hagelkorrels. Bij dit alles wordt het 9 graden staat er een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind met windstoten tot 65 km/u. In de avond en nacht doven de buien uit en verschijnen er opklaringen. Hierdoor kan het in de nacht naar zaterdag afkoelen tot een graad of 4.

2016-11-16_14-34-herfstbladHet weekeinde krijgt twee gezichten, waarbij zaterdag de beste dag lijkt te worden. De bewolking overheerst, maar het blijft droog met soms af en toe wat zon. Met 8 graden is het iets te fris voor de tijd van het jaar.

Dat komt omdat we namelijk precies tussen twee stormdepressies inzitten en dan blijven de neerslaggebieden wat meer op afstand. Nadeel is wel dat het hierdoor stevig blijft doorwaaien. In de loop van zaterdag ligt voor de kust van Frankrijk een nieuwe depressie die op zondag over Nederland trekt en verder in kracht toeneemt.

2016-11-e16-beuken-koestraat-regen-herfstVoor de kust komt dan zelfs een zuidwesterstorm te staan met windkracht 9 dat gepaard gaat met zeer zware windstoten. In onze regio zal dat een krachtige wind zijn, kracht 6, met windstoten tot 90 km/u. Vervolgens gaat het flink regenen die overgaat in buien. Wel wordt met de storm zachte lucht aangevoerd en kan het zo’n 11 graden worden. In de avond vallen de laatste buien en wordt het allemaal wat rustiger.

Na het weekeinde is het in eerste instantie nog wisselvallig en zacht en dat komt omdat de depressie nog dicht in de buurt ligt. Op maandag valt er dan van tijd tot tijd regen en stijgt het kwik naar 11 graden.

Op dinsdag valt er nog een enkele bui en zien we steeds meer de zon schijnen. De wind gaat opnieuw flink toenemen omdat een nieuwe depressie boven Frankrijk ons nadert. 2016-11-16-fietser-regen-storm-windGelukkig neemt de activiteit daarin steeds verder af en verdwijnt uiteindelijk. Daarvoor in de plaats komen we vanaf woensdag onder invloed van een hogedrukgebied dat vanaf het noorden onze regio probeert te bereiken. De neerslagkansen nemen af en dat geldt ook voor de wind. Deze draait van zuid naar noordoost, waardoor koelere lucht onze kant op komt. De temperatuur zakt hierbij tot onder de 10 graden op het einde van de week.

Mobiele versie afsluiten