Site pictogram Tilburgers.nl

Winterjas en handschoenen worden regenpakken en kaplaarzen

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

De maand oktober zit er bijna op en deze is normaal verlopen voor wat betreft temperatuur, neerslag en zonneschijn. Kijken we naar de temperatuur dan zaten er ook wel uitschieters tussen van 21 tot 22 graden, maar ook koelere dagen. Vooral de laatste week was koud. In Tilburg werd het afgelopen vrijdag en zaterdag in de middag nog geen 8 graden en dat waren meteen de koudste dagen van de wijnmaand.

Daarnaast verliep het laatste oktoberweekeinde met lichte vorst. In de nacht en vroege ochtend werden in onze regio temperaturen gemeten van -1 op zaterdag tot -4 graden op zondagmorgen. Aan de grond, op 10 cm hoogte, werd het zondagochtend nog -8 graden! In het oosten (Twenthe) werd aan de grond zelfs strenge vorst waargenomen van -10 graden. Precies op het moment dat we overgingen naar de wintertijd. Maar dat was meteen ook de laatste stuiptrekking van de winterprik, want na het weekeinde gaat het kwik langzaam omhoog en verdwijnt de vorst.

Oorzaak is de draaiing van de wind naar het zuidwesten en we onder invloed komen van een depressie op de Noordzee. Het gevolg is de aanvoer van minder koude, maar vooral vochtige lucht. Dat betekent veel bewolking met van tijd tot tijd regen of buien. En dit weertype houdt tot in het weekeinde aan. Lagedrukgebieden zullen namelijk de weerkaarten gaan bepalen met een constante aanvoer van het ene na het andere neerslaggebied over onze regio. Soms regent het de gehele dag een andere keer is er alleen maar sprake van een enkele bui. Maar droge dagen zitten er niet in.

Temperaturen liggen rond de 10 tot 11 graden en dat is normaal in deze tijd van het jaar. Af en toe kan er ook nog eens veel wind staan, vooral richting het weekeinde. Kortom, we gaan een herfstachtige periode tegemoet die de regenmeters weer flink doen vullen. De winterjas en handschoenen hebben plaatsgemaakt voor regenpakken en kaplaarzen.

Mobiele versie afsluiten