Winterprik

Alle foto’s van John Geerts
De weersverwachting voor de komende week: winterprik. De komende week wordt het langzaam kouder en komt de winter uit haar schulp. De middagtemperaturen dalen op het einde van de week tot een graad of 2 en in de nacht liggen de temperaturen rond het vriespunt. Daarbij overheerst vrijwel de hele week de bewolking waar van tijd tot tijd wat winterse buien uit zullen vallen, bestaande uit een combinatie van natte sneeuw en regen. Deze buien worden vooral op dinsdag en donderdag verwacht. Woensdag ziet er droog uit en vanaf vrijdag krijgen we zowel overdag als in de nacht opklaringen, waardoor het ‘s nachts nog kouder wordt.

2020 was opnieuw een bijzonder jaar. In Berkel-Enschot werd het de op één na warmste jaar ooit met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 12,4°C. Op de eerste plaats staat 2014 toen het gemiddeld 12,5°C werd. Ook in 2011 en 2018 kwam de gemiddelde etmaaltemperatuur boven de 12 graden uit. De warmte van vorig jaar hebben we vooral te danken aan de hoeveelheid uren zonneschijn. Deze liep in Tilburg op naar 2024 uur, terwijl we normaal maar 1800 uur jaarlijks mogen hebben. Daarmee komt het op de derde plaats van zonnigste jaren ooit. Bovenaan staat 2003 met 2116 uur gevolgd door 2018 met 2089 zonuren. Daarbij werd in 2020 wel een nieuw record gebroken van het aantal zeer zonnige dagen. Deze liep op naar 88 dagen, waarmee zowel 2003 als 2018 met ieder 85 dagen werden verslagen. ‘Zeer zonnig’ betekent dat de zon minstens 80% van het dagelijks maximaal aantal uren heeft geschenen.

Het jaar 2021 is vervolgens rustig begonnen. Nieuwjaarsdag gaf ons in de ochtend nog wat zonneschijn, maar daarna was het alleen maar bewolking waar soms een bui uitviel. De temperaturen lagen overdag rond normaal met 4 tot 5 graden en in de nachten was het iets te zacht met 1 á 2 graden. De komende week wordt het langzaam kouder en brengen de buien steeds meer een winterse lading met zich mee. De kans dat het in Brabant tot een sneeuwdek komt is klein, maar wel in de heuvels van Limburg. Op deze zondag hebben we te maken met een lagedrukgebied boven Italië en een hogedrukgebied boven Scandinavië. Hiermee wordt met een oost tot noordoostelijke stroming koude lucht aangevoerd en zal het vandaag niet warmer worden dan zo’n 3 graden. Daarbij is het bewolkt en blijft het droog.

Boven Duitsland zien we een sneeuwgebied liggen dat langzaam onze kant opkomt. In de loop van maandag is deze bij ons gearriveerd. Maar omdat de lucht bij ons wat warmer is, als gevolg van het Noordzeewater, krijgen we een mix van natte sneeuw en regen. Bij dit alles staat er een matige wind, kracht 4, waardoor de gevoelstemperatuur rond het vriespunt komt te liggen. Op dinsdag gaat het lagedrukgebied aan de wandel en zet koers richting Polen. Van tijd tot tijd vallen er dan winterse buien, en met maximaal 2 graden zal het ijskoud aanvoelen.

Woensdag zijn de buien het land uit en is het droog. De wind neemt af, waardoor het wat minder koud zal zijn. Inmiddels is de wind naar het noorden gedraaid omdat het Poolse lagedrukgebied zich heeft uitgebreid tot over Duitsland. Vervolgens draait de wind op donderdag verder naar het noordwesten en komt de aanvoer vanaf de Noordzee.

Het wordt dan met 4 graden wat minder koud, maar tevens ontwikkelen zich gemakkelijk winterse buien die ons de hele dag zullen passeren. Inmiddels zien we bij Portugal een nieuw lagedrukgebied liggen en deze breidt zich op vrijdag helemaal uit tot over onze omgeving. Wij komen steeds op de rand van het lagedrukgebied te zitten. Hierdoor is er ook ruimte voor opklaringen en is het overwegend droog. De nachten worden kouder als de hemel steeds meer openbreekt. Overdag komt het kwik rond de 2 graden te liggen. Kortom, de winter is begonnen.

Geef een reactie