Site pictogram Tilburgers.nl

Winterprik met mist en kou

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: Winterprik met mist en kou. Doordat we in het centrum komen van een hogedrukgebied zal tot en met donderdag elke ochtend starten met mist. Daarnaast is deze gevuld met koude lucht, waardoor we een koude week krijgen: overdag een graad of 6 en in de nacht lichte vorst.

Dinsdag zal de koudste dag worden met maximaal 5 graden, maar als de mist hardnekkig is zal het enkele graden kouder zijn. De zon probeert elke dag het grijs weg te branden, vooral op maandag en dinsdag.

Op woensdag en donderdag gaat de mist echter over in laaghangende bewolking en wordt het wat moeilijker.

Vanaf vrijdag moeten we afscheid nemen van het hogedrukgebied en komen depressies vanuit het noorden dichterbij. Dat betekent dat de bewolking toeneemt en er wat lichte motregen kan vallen. De wind draait naar het zuiden tot zuidwesten en de aanvoer van zachte lucht komt weer op gang, waardoor de winterprik alweer voorbij is.

Eindelijk zijn we in dit weekeinde van de strakke zuidelijke wind verlost, waardoor de aanvoer van zachte lucht werd afgesneden. Terwijl het kwik in de afgelopen week elke dag opliep tot over de 10 graden bleef deze gisteren steken op een graad of 7 tot 8. Daarnaast werden de nachten ook kouder, waarbij de temperatuur zelfs onder het vriespunt dook.

En opvallend genoeg gebeurde dat op zaterdagochtend alleen in het gebied tussen Gilze-Rijen en Eindhoven met respectievelijk -0,4°C en -0,3°C. Aan de grond vroor het ruim 2 graden. Vervolgens kregen we een zaterdag voorgeschoteld die gepaard ging met enkele buien, zowel in de ochtend als avond. Tussendoor waren er perioden met zonneschijn en de liet de zon zich in totaal nog minstens vier uur zien. In de nacht begon het op te klaren en kelderde de temperatuur opnieuw tot onder het vriespunt.

Maar omdat vanuit het noordwesten alsmaar buien werden aangevoerd kregen deze een winters karakter. Vanuit het oosten kwamen meldingen binnen van natte sneeuw, hagel en zelfs ijzel. In onze regio bleef het beperkt tot regen. Het KNMI gaf dan ook vanochtend een weerwaarschuwing (code geel) uit vanwege opvriezing en gladheid. Als mensen vanochtend vroeg weg moesten was het flink krabben geblazen, want het ijs zat er soms dik op. Het had dan wel niet hard gevroren, maar in combinatie met neerslag was het uitkijken geblazen. Het koudst werd het in Deelen bij Arnhem met -2,0°C gevolgd door Arcen met -1,3°C en Gilze-Rijen waar de temperatuur zakte tot -1,2°C. Aan de grond vroor het zo’n 3 graden en dan worden de wegen ijsbanen. In de loop van de ochtend trok het KNMI haar waarschuwing in doordat de zon de temperatuur liet stijgen en de gladheid verdween. Voor de rest van deze zondag bepalen wolkenvelden en zonneschijn het weerbeeld. Het blijft droog en de thermometer zal maximaal 8 graden aanwijzen.

De komende week bepaalt een hogedrukgebied met de naam Ekart het weer. Deze ligt op dit moment al over vrijwel geheel Europa met het centrum boven Engeland. Deze breidt zich vervolgens naar het oosten uit, waardoor het centrum boven onze regio komt te liggen. De luchtdruk wordt de komende dagen bijzonder hoog van meer dan 1045 hectoPascal (hPa) en dan zullen er dagrecords sneuvelen. Let nu al op je barometer die helemaal zal uitslaan en verder zal stijgen. Het nadeel van het centrum van een hogedrukgebied is dat de wind volledig wegvalt en er mist gaat ontstaan.

En omdat Ekart de komende dagen in onze buurt blijft liggen moeten we tot en met donderdag rekening houden met elke ochtend nevel en mist. Vooral op dinsdag zal de mist hardnekkig zijn. Daarnaast is het hogedrukgebied gevuld met van oorsprong polaire lucht. Een reeks koude dagen zullen volgen en dat geldt ook voor de nachten.

Overdag is het een graad of 6 en de nachten zullen met lichte vorst verlopen. Maandag begint met mist, waarbij de zon deze snel kan wegbranden. Wat we dan overhouden zijn wolken en opklaringen. Op dinsdag zal de mist wat dikker zijn en kan het wat langer duren, maar daarna schijnt alleen maar de zon en is er geen wolkje aan de lucht. Met 5 graden wordt het wel de koudste dag van de week, maar als we in de mist blijven zitten is het enkele graden kouder.

Woensdag en donderdag beginnen ook met nevel en mist die overgaat in laaghangende bewolking. De zon probeert hier doorheen te komen, maar of dat lukt is maar de vraag. Op vrijdag zetten depressie ten noorden van ons de aanval op het hogedrukgebied en laten het hogedrukgebied in tweeën breken en dat gebeurt in onze omgeving. Dit betekent dat de bewolking toeneemt en er wat lichte motregen uit kan vallen. De wind zoekt het zuiden tot zuidwesten op en daarmee komt de aanvoer van zachte lucht weer op gang. Met 8 tot 9 graden in het weekeinde is de winterprik weer voorbij. Het ziet er naar dat volgende week het zachte weer aanhoudt.

Mobiele versie afsluiten