Site pictogram Tilburgers.nl

Winters met sneeuw op Zondag

De weersverwachting voor het komende weekeinde: guur en winters. De middagtemperaturen liggen op zo’n 4 graden, maar door de harde wind voelt het als een diepvries. Daarnaast vallen er op zaterdag winterse buien en op zondag sneeuw. De nachten verlopen met lichte vorst. Na het weekeinde is het spannend of het winterweer doorzet met middagtemperaturen van rond het vriespunt en sneeuwbuien. Want het kan ook licht dooiweer opleveren met 5 graden en natte sneeuw of gewoon regenbuien. Alles hangt af van wat er op zondag gaat gebeuren en vooral of de sneeuw blijft liggen.

Voor de weergenoten onder ons wordt het een spannend weekeinde: we staan namelijk aan het begin van een winterse periode die wel eens lang kan duren en misschien tot een Witte Kerst kan leiden. Het weerbeeld van de afgelopen dagen is dan ook totaal omgedraaid.

Aan het begin van de week was het somber, droog en zacht met 9 graden met dank aan een hogedrukgebied ten zuiden van ons. En toen kwam deze donderdag die de atmosfeer volledig door elkaar gooide. Een zware stormdepressie voor de Noorse kust was er de oorzaak van. Deze zorgde ervoor dat in de afgelopen nacht de wind al begon toe te nemen.

Hierdoor begon deze donderdag guur, want de gevoelstemperatuur lag onder het vriespunt. In de ochtend vielen de eerste buien gevolgd door perioden met motregen. Pas op het einde van de middag werd het echt serieus toen de intensiteit van de neerslag toenam en de regen met bakken eruit viel.

Daar zaten ook zware windstoten tussen. Inmiddels is het droog geworden en dat blijft het voor de rest van de avond. Warmer dan 7 graden werd het niet vandaag. En geloof het of niet, maar deze temperatuur halen we de komende tien dagen niet meer. Want nadat het neerslaggebied is weggetrokken stroomt er in de atmosfeer ijskoude lucht onze regio binnen.

Op dit moment ligt deze op -21°C, maar zakt in de loop van de vrijdag tot -40°C! Vervolgens is het op vrijdag een komen en gaan van buien. Tel je deze op bij de diepvriestemperaturen dan kan het niet anders dat de buien steeds meer winters worden. Oftewel onweer, hagel en natte sneeuw. Bij dit alles komt het kwik niet verder dan een graad of 5. Maar in combinatie met de matige tot vrij krachtige westenwind ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt. Tussen de buien door is er ook ruimte voor de zon, maar die zal het voor ons echt niet opwarmen. Integendeel, de temperatuur begint alleen maar te zakken. Halverwege de middag is het nog maar 2 graden en in de avond duikt het kwik onder het vriespunt. Er vallen nog steeds winterse buien die in de nacht doorzetten.

In het weekeinde gaat er iets moois gebeuren voor de winterliefhebber. De stormdepressie van deze donderdag komt boven Zweden te liggen en wacht daar op een andere depressie die via Groenland snel nadert. Op zondag smelten deze samen tot één grote depressie met het centrum boven de Noordzee die gevuld is met koude lucht. Dit betekent voor de zaterdag dat er winterse buien gaan vallen die uit hagel en (natte) sneeuw bestaan. Het is guur, want de thermometer komt uit op maximaal 4 graden en met de stevige wind ligt het gevoel op vriesstand. Op zondag gaan de buien over in perioden met sneeuw, waarbij er zo’n 5 tot 10 cm kan vallen. Vanuit het zuiden nadert in de loop van de middag wel zachte lucht die de sneeuw omzet in natte sneeuw of zelfs regen. Met 4 graden is het nog steeds koud voor de tijd van het jaar.

Na het weekeinde houdt het winterweer aan. De depressie breidt zich namelijk verder uit naar Lapland en Spanje, maar het centrum ervan blijft in onze buurt. Vervolgens krijgt de depressie op woensdag versterking vanaf Groenland en een nieuwe depressie is geboren. Opnieuw zet deze koers richting de Noordzee waar het op het einde van de week aankomt.

En dan begint alles weer opnieuw. In die tussentijd vallen er elke dag wel buien die soms winters kunnen zijn. De verwachting op dit moment is dat het toch meest regen is of natte sneeuw. Want overdag is het zo’n 5 graden en in de nachten rond het vriespunt.

Maar zodra er sneeuw is gevallen, en blijft liggen, kan dit een totaal andere verwachting opleveren naar kouder winterweer. Dan zullen de buien alleen maar uit sneeuw bestaan en tevens kan het in de nacht dan licht tot matig vriezen en ligt het kwik overdag rond het vriespunt. Kortom, we kijken hoe het winterweer zich dit weekeinde ontwikkelt en dan wordt het spannend.

Mobiele versie afsluiten