Site pictogram Tilburgers.nl

Wintertijd geeft tijdelijk koud weer

De weersverwachting voor het komende weekeinde: onstuimig met vanaf van zaterdagmiddag buien die tot zondagochtend aanhouden. Op zondag waait het allemaal nog harder en kan het zelfs gaan stormen op de Waddeneilanden.

De temperaturen liggen op 13 graden op zaterdag en 12 op zondag. Maar door de harde wind voelt het stukken kouder aan. Maandag is een rustige herfstdag met zon en wolken, maar het kwik daalt nog verder tot zo’n 11 graden. Vanaf dinsdag keren de buien terug en wordt even iets zachter. Op het einde van de week wordt het opnieuw kouder en houden de buien aan,

Deze week begon nog met veel zonneschijn op de maandag, maar daarna liet de zon zich niet meer zien. Dinsdag en woensdag waren zonloos en vandaag moesten we het met amper een half uurtje zonneschijn doen. En dat terwijl de temperaturen door een zuidwestelijke stroming boven normaal lagen: gemiddeld was het deze week zo’n 16 tot 17 graden, terwijl een graad of 13 normaal is voor de laatste week van oktober. Ik hoop dat je van deze kwikstanden nog enigszins hebt kunnen genieten, want voor de rest van deze maand en in de eerste week van november halen we dat niet meer. De wind draait namelijk naar het noordwesten, waarmee lucht van de poolstreken wordt aangevoerd. Oorzaak is de komst van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en een uitdiepende depressie boven Scandinavië. Deze zorgen dat de temperaturen richting de 11 graden gaan op maandag. Het gaat wel heel langzaam. Op deze donderdagavond is het met 14 graden nog steeds zacht. De bewolking overheerst waar in de nacht wat motregen uit gaat vallen. Tegen de ochtend is het alweer droog en wordt het wisselend bewolkt.

Dat weerbeeld houden we de hele vrijdag en dat betekent een mooie herfstdag, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. Met maximaal 14 graden zien we dat het kwik aan een daling is begonnen en dat voelen we meteen, want er staat een noordwestenwind met flinke vlagen, kracht 4. In de avond en nacht verandert er maar weinig alleen dat de minimumtemperaturen nu ook gaan dalen tot onder de 10 graden.

Het weekeinde ziet er onstuimig uit, want de depressie boven Scandinavië begint grip te krijgen op onze regio.

Ondertussen is het hogedrukgebied verhuisd naar de kust van Frankrijk en probeert de depressie tegen te houden. Dit gaat gepaard met veel wind en buien.

De zaterdag begint nog aardig met een mix van wolkenvelden en zonneschijn. Maar in de middag neemt de bewolking toe, waaruit buien gaan vallen. Met 13 graden komen we op de normale kwikstanden uit. Vervolgens gaat in dit laatste weekeinde de klok een uur terug en gaat de wintertijd in. En het lijkt wel of het weerbeeld zich daar meteen aan past, want het wordt gevoelig koud.

Zondag neemt de wind namelijk nog verder toe met kans op storm op de Waddeneilanden boven Groningen en Friesland en in Brabant zal dat een vrij krachtige wind zijn. Neemt niet weg dat de gevoelstemperaturen op deze dag tot onder de 10 graden uitkomen. In de ochtend hebben we nog steeds last van enkele buien, maar daarna verschijnen er opklaringen en wordt het droog.

Vervolgens begint het hogedrukgebied eindelijk terrein te winnen, waardoor we op maandag in wat rustiger vaarwater terechtkomen. De wind neemt af, waarbij het half tot zwaar bewolkt is en het kwik naar de 11 graden gaat. Het blijft wel droog, maar dat geldt niet voor de dagen erna als de buien weer zijn teruggekeerd.

Vanaf dinsdag draait de wind even naar het zuidwesten en later westen en meteen begint de temperatuur weer te stijgen tot een graad of 14 op woensdag. Het is helaas maar van korte duur, want een nieuwe depressie dient zich boven Scandinavië aan en vanaf donderdag begint de hele cyclus opnieuw. De noordwestelijke stroming keert terug en de temperaturen zetten een daling in tot maximaal 10 graden overdag en in de nachten is dat een graad of 5. Daarnaast houden we het ook niet droog en vallen er buien die afgewisseld worden door opklaringen.

Mobiele versie afsluiten