Site pictogram Tilburgers.nl

Wisselend bewolkt met op zondagochtend wat motregen

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: wisselend bewolkt met op zondagochtend wat motregen. Zaterdag wordt een koude dag. Deze start met lichte vorst en warmer dan 8 graden wordt het niet.

In de nacht naar zondag valt er wat lichte (mot)regen waar we op zondagochtend nog last van zullen hebben. Al snel wordt het droog en dat houden we daarna de hele week. Daarbij stijgen de temperaturen van 10 graden op zondag tot een graad of 13 op het einde van de week. Daarbij wisselen bewolkte dagen en dagen met een mix van wolken en zonneschijn elkaar af.

Het was een frisse week, waarbij de temperaturen overdag onder de 10 graden doken. In de nachten viel het met 4 tot 5 graden mee, maar dat was vanochtend wel anders. In heel Brabant had het namelijk licht gevroren met -2,1°C in Eindhoven als laagste temperatuur. In het hoge noorden in Eelde werd het nog kouder met -2,8°C. Aan de grond werd daar zelfs matige vorst geregistreerd tot -5,9°C. Met een noordelijke wind is koude lucht onze regio binnengekropen en als het dan even hoeft op te klaren gaat het vriezen.

Daarnaast viel er elke dag neerslag en dat gebeurt al zo’n 10 dagen achtereen. De neerslagmeter in Berkel-Enschot is dan ook met 33 mm goed gevuld. Tilburg noteert 40 mm en de meeste neerslag deze maand is tot nu toe gevallen in het noordoosten van Drenthe met 70 tot 72 mm. Deze donderdag gaf ons druilerig weer met geregeld wat motregen.

Dat zagen we vanochtend al met een prachtige zonsopkomst die rood/oranje kleurde. Tja, morgenrood geeft water in de sloot en dat hebben we gemerkt. De laatste neerslag heeft vanavond onze regio verlaten en dan komen we in droge lucht terecht en blijft het tot na het weekeinde overwegend droog. Alleen op zondagochtend kan er wat lichte (mot)regen vallen. De komende nacht verdwijnen de wolken en daalt het kwik tot onder het vriespunt. De vrijdag begint dan met flinke zonnige perioden. In de middag verschijnen er stapelwolken, maar het blijft droog. Met 8 graden is het te koud voor de tijd van het jaar. Oorzaak is een langgerekt hogedrukgebied vanaf de Azoren tot aan Finland.

Vanuit de Noordpool zien we op zaterdag een depressie naderen en deze duwt het hogedrukgebied de Oceaan op. Hierdoor krijgen we in de loop van de zaterdag wat meer bewolking. In de ochtend zijn er nog opklaringen en vriest het licht. Daarna stijgt de temperatuur naar een graad of 8 bij vrijwel geen wind. Het is tevens de dag dat om 10:37 uur de zon boven de evenaar staat en in deze tijd van het jaar begint op het Noordelijk Halfrond dan de astronomische lente die tot 21 juni om 5:32 uur zal duren.

Dan staat de zon namelijk boven de Kreeftskeerkring en start de astronomische zomer. Maar dit jaar is van lenteweer voorlopig geen sprake. In de nacht naar zaterdag komt de depressie wel erg dichtbij en veroorzaakt wat lichte regen waar we op zondagochtend nog last van kunnen hebben.

Maar daarna vecht het hogedrukgebied zich terug, waardoor het snel droog wordt met opklaringen. Daarbij wordt het op zondag zo’n 10 graden. Na het weekeinde stijgen de temperaturen tot 13 graden op het einde van de week. Maar op maandag en donderdag is er veel bewolking. Daar tussenin wisselen zon en wolken elkaar af. Dat komt omdat we de hele week van een hogedrukgebied profiteren. Op maandag trekt deze Europa in en zet, via ons land, koers naar Rusland waar het donderdag aankomt. Hierdoor draait de wind vanaf dinsdag naar het zuiden tot zuidwesten waaien en wordt zachte lucht aangevoerd.

Mobiele versie afsluiten