Spring naar inhoud

Wisselvallig

Alle foto's van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: wisselvallig. Het wordt een grijs weekeinde, waarbij we alleen op zondagochtend wat opklaringen zullen zien. De zaterdag begint nog droog, maar in de loop van de dag begint het te regenen. Op zondag houden we het ook niet droog, maar blijft het beperkt tot enkele buien. Met die neerslag wordt minder warme lucht aangevoerd: van 24 graden op zaterdag tot 22 op zondag.

Op maandag wordt het met een zuidelijk wind zomers warm tot meer dan 25 graden, maar aangenaam wordt het niet want van tijd tot tijd vallen er buien. Ook op dinsdag is dat het geval, alleen is het met 20 graden wel een stuk koeler. Vanaf woensdag is het droog en wisselen zon en wolken elkaar af en stijgt het kwik naar 22 tot 23 graden.

Langzaam kropen de temperaturen deze week omhoog. Werd het afgelopen maandag nog maar 21 graden, op deze donderdag werd plaatselijk de zomerse grens van 25 graden bereikt zoals in Berkel-Enschot. Plaatselijk vielen er buien, maar op veel plaatsen bleef het gewoon droog.

Inmiddels hebben we het in onze regio al twee dagen droog gehouden en dat is in drie weken niet eerder gebeurd. En als er een bui viel kwam het soms met bakken eruit. Afgelopen zondag trokken buien met onweer over het land en lieten in het noorden en oosten een flink som water achter. Zo werd in Hengelo 62 mm afgetapt, Oudleusen had 53 mm, Uithuizermeeden 50, Giethoorn 49 en Hattemerbroek ving 47 mm op. En dan te bedenken dat een maandsom voor juli op 75 tot 80 mm ligt.

Ook vandaag vielen er buien, waarvan sommige gepaard gingen met onweer en hagel. Rond acht uur vanavond kregen Rheden en Doesburg te maken met buien en op datzelfde moment naderde vanuit België, ten zuiden van Eindhoven, een onweerszone. Maar veel beweging zit er niet in en dat betekent dat de buien blijven hangen met veel neerslag als gevolg. Kortom, we zitten in een wisselvallige zomer met normale temperaturen van 22 tot 23 graden. En als we naar de weerkaarten kijken dan blijft dit de komende veertien dagen zo met soms een uitschieter naar 27 tot 28 graden wat gepaard gaat met buien. Tropische dagen worden vooralsnog niet verwacht.

De vrijdag ziet er prima uit. Er is een afwisseling van zon en wolken, waar in de middag plaatselijk een buitje uitvalt. Daarbij stijgt de temperatuur naar een aangename 24 graden. Het weekeinde daarentegen zal totaal anders zijn. Op zaterdag ligt onder Groenland een depressie die zich in de loop van dag helemaal heeft uitgebreid tot over de Britse Eilanden. De neerslaggebieden raken dan net Brabant.

Het wordt dan ook een grijze dag die droog van start gaat, maar in de middag gaat het regenen. Vervolgens zakt de depressie naar het zuiden en ligt op zondag boven Ierland. Maar doordat een hogedrukgebied tegenwicht biedt, valt er alleen nog een enkele bui afgewisseld met opklaringen in de ochtend. Met die neerslag wordt wel minder warme lucht aangevoerd: op zaterdag is nog een graad of 24, maar op zondag wordt het maximaal 22 graden.

Na het weekeinde wordt het op maandag nog zomers warm met 25 graden, maar droog houden we het niet. De hele dag vallen er buien en daarbij zal het benauwd aanvoelen. Een naar zuid draaiende wind zorgt voor deze opwarming. Op dinsdag draait de wind naar het westen en gaan we over op een koeler weertype, waardoor het kwik op zo’n 20 graden uitkomt. Opnieuw vallen er buien afgewisseld met wat zonneschijn. Vanaf woensdag nemen de neerslagkansen duidelijk af en krijgen we voor de rest van de week een mix van wolken en zon. Daarbij stijgt de temperatuur weer naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *