
De weersverwachting voor de komende week: wisselvallig. Maandag verloopt nog overwegend droog, maar daarna kan er tot en met paaszaterdag buien vallen, die vanaf donderdag afgewisseld worden met opklaringen. Op de eerste dagen is het nog warm met 19 tot 20 graden, maar vanaf woensdag dalen de temperaturen tot een graad of 16 op het einde van de week.
Voordat de regen afgelopen nacht viel haalde de weergoden afgelopen vrijdag en zaterdag nog flink uit. Op vrijdag werd voor derde keer deze maand de warme grens van 20 graden overschreden en gisteren werd het zelfs zomers. In onze regio steeg de temperatuur naar 25,8°C en daarmee was het landelijk gezien de eerste zomerse dag van dit jaar. Ook in het Zeeuwse Westdorpe werd met 25,3°C zo’n dag geregistreerd en dat is behoorlijk vroeg.
Gemiddeld genomen vindt een zomerse dag van minstens 25 graden pas plaats rond 3 mei. Vorig jaar gebeurde dat al op 6 april in Gilze-Rijen, Eindhoven, Twenthe en Arcen. Maar in 2023 moesten we wachten tot 22 mei, in 2022 op 9 mei en in 2021 werd het zelfs in maart al zomers warm. Toen registreerde op de 31e Eindhoven, Ell en Arcen allemaal minstens 25 graden.
De laatste keer dat we zo’n hoge temperatuur rond Tilburg hadden was op 22 september (25,3°C in Berkel-Enschot). Landelijk gezien werd het gisteren de warmste 12e april, want het vorige record stond op 24,8°C uit 1939, waargenomen in zowel Eindhoven als Arcen. Maar op die 12e april 1939 werd het op andere plaatsen nog warmer: 26,6°C in ’s-Heerenberg, Gemert 26,1°C, Wijster 25,8°C en Sittard 25,3°C. Maar omdat deze KNMI-stations zijn opgeheven worden deze niet meer in de recordlijst opgenomen.
En dan eindelijk de neerslag waar de natuur naar verlangde. In de loop van zaterdagavond nam de bewolking toe en in de nacht begon het te regenen. In Berkel-Enschot viel 3 mm, De Bilt 4 en rond het IJsselmeer 5 tot 6 mm. Zevenhuizen tapte nog 7 mm af. De laatste keer dat er in onze regio minstens 3 millimeter viel was op 26 februari toen 8 mm in de regenmeter verdween. De meeste neerslag hebben we nu gehad en plaatselijk kan er op deze zondag nog een bui vallen. Vanmiddag breekt de zon door en loopt de temperatuur op naar een graad of 18. Het einde van deze droge periode komt doordat depressies de regie hebben overgenomen van de hogedrukgebieden, waardoor neerslaggebieden ons weten te bereiken.
Op maandag zitten we tussen twee depressies in, waardoor het een droge zal worden. Zon en wolken bepalen het weerbeeld en met 19 graden wordt het een heerlijke lentedag. Dinsdag wordt de warmste dag van de week als de 20 graden of zelfs meer wordt aangetikt, maar dat is ook het enige positieve. Want we krijgen te maken met een depressie die boven de Noordzee komt te liggen. Dat betekent dat het een bewolkte dag zal worden dat gepaard gaat met enkele buien. Aangezien hoog in de atmosfeer het rond de -20 graden is kan een enkele bui met onweer gepaard gaan. Op woensdag is het meteen een stuk koeler als de temperatuur op zo’n 14 graden blijft steken. Daarbij is er nog steeds veel bewolking aanwezig waar een enkele bui uit kan vallen.
Op Witte Donderdag trekken depressies zich tijdelijk terug naar de Britse Eilanden, waardoor er tussen de buien door opklaringen verschijnen. Met 15 graden wordt het dan iets zachter. Maar depressies laten zich niet zo maar kennen en vechten terug. Daardoor blijft het wisselvallig op zowel Goede Vrijdag als paaszaterdag afgewisseld met perioden met zonneschijn. Pasen ziet er op dit moment droog uit bij temperaturen van rond de 17 graden met een mix van zon en wolken.
Recente reacties